mikulásvirágok
fotó: Pixabay/TerriC

Az őszi és téli időszak egyik legkedveltebb növénye a mikulásvirág, amely többféle színével és fajtájával tökéletes kiegészítője bármilyen lakásdekorációnak, de önmagában is megállja a helyét. Ez a gyönyörű, télen virágzó, sokoldalú szobanövény elengedhetetlen kellék, amikor otthonunkat különleges gondossággal díszítjük – nem csak az ünnepekre való készülődéskor, de az őszi időszakban is. Íme pár izgalmas ötlet, hogy a mikulásvirágok szuper hangulatot varázsoljanak otthonodban.

Zöld élettér, mint szobanövény-divat

A természetes lakberendezési stílus, a Natural Living előretörésével együtt a szobanövény-divat is egyre szélesebb közönségre talál. A finom, zöld tónusok megnyugtató légkört teremtenek – ez jól jöhet home office idején is – , amelyben a mikulásvirágok is sokféleképpen elhelyezhetőek, és könnyen kombinálhatóak kedvenc zöld növényeinkkel. Októbertől kezdve a barack- és krémszínű mikulásvirágok szezonális színárnyalatokat hoznak az állandó szobanövények, például a beltéri pálmák, a pileák vagy a könnyezőpálmák gazdag zöld levelei közé. Az egymás mellé helyezett növények hangsúlyosabb megjelenést kölcsönöznek a virágoknak, különösen, ha semleges színű kaspókba helyezzük azokat. A kőszürke, a fényes vagy matt remekül mutat ezekkel az árnyalatokkal.

otthoni dekoráció

A zöld stílus trendi és helytakarékos megoldása a klasszikus adventi koszorú plafonról lelógatott változata. Elegáns megjelenése miatt nehezebbnek tűnik otthon elkészíteni, mint a hagyományos társait, de ez nem így van. A gyertyákat, a vörösfenyő gallyakat és a vágott mikulásvirágokat mind a koszorúra kötik, az extra mikulásvirágokat pedig vizes szivacsból készült koszorúalapban rögzítik.

Púderes árnyalatokkal dobd fel a hangulatot

A finom, púderes árnyalatok mindenhol jelen vannak – a divatban, a kozmetikumokban és a belsőépítészetben is. Ahogy egy halvány rózsaszín pirosító egy pillanat alatt frissé varázsolja az arcunkat, ez a tónus az otthonunk színvilágát is feldobja. A mikulásvirágok ebben a lágy árnyalatban már októbertől kaphatók. Púderszínű leveleik különösen divatosak okker kiegészítőkkel kombinálva, hiszen ezek mélységet adnak a lágy tónusoknak. A függő polcok tökéletes térelválasztók, az évszaknak megfelelően cserélhetőek rajta a növények, díszítések, így télen a mikulásvirágok és pozsgások kombinációjával dobhatjuk fel a szobát. Az asztalunk dekoratív középpontjaként lehet egy ezüst vintage tálca, rajta növényekkel. A rózsaszínű mikulásvirágok felkeltik a figyelmet, és hangsúlyozzák a szoba meleg, barátságos légkörét.

mikulásvirág térelválasztás

Ez a romantikus, már ünnepi időszakra készülő dekoráció sokkal többet kínál, mint a megszokott zöld fenyő, és könnyen elkészíthető: egy megfelelő tálba vagy tálcába helyezzünk koszorú alakú tűzőhabot (ez biztosítja a növény vízutánpótlását), és díszítsük tetszés szerint gyertyákkal, vágott mikulásvirágokkal, hortenziával és bogyós ágakkal.

A mikulásvirágok vidéki bájt kölcsönöznek otthonodnak

A vidéki élet természetes varázsába az évszak jellemzői gyönyörűen beilleszthetők. Az anyagok kiválasztásánál érdemes a minél inkább a természetességre törekedni. Ebben a trendben a mikulásvirágok mindennapi kiegészítőként már jóval advent előtt is használhatóak, friss megjelenést kölcsönözve a nem szezonális dekorációnak.

mikulásvirág dekoráció

A karácsonyi időszakban meleg színével a piros mikulásvirág a klasszikus, hangulatos fényekkel, fa bútorokkal otthonossá varázsolt vidéki otthon tökéletes kiegészítője. Akár egy antik fadobozban is tökéletesen mutat, almák, mandarinok és diófélék között – igazi nosztalgikus karácsonyi dekoráció.

Forrás és fotók: Stars for Europe