aszalt gyümölcsök
(Fotó: stockking/Freepik)

A szárítás, az aszalás évezredes módszer, ennek lényege, hogy kivonják a gyümölcsökből a vizet. Ezzel a gyümölcs kisebb, könnyebb és jobban tárolható lesz, illetve tovább eláll. A leggyakoribb aszalt gyümölcsök a szilva, a datolya, a füge, a szőlő és a barack. Szokták még szárítani a banánt, az almát, az ananászt és a mangót is, de ezek általában még egy plusz bevonatot kapnak, ami nem miden esetben szerencsés a gyümölcs tápértéke szempontjából.

Ha már szóba került az egészség, vizsgáljuk meg ebből a szemszögből az aszalt gyümölcsöket! Magas vitamin- és rosttartalmuk valóban kedvező, de érdemes pár dologra odafigyelnünk. Olvass tovább, hogy megtudd, mik ezek.

Mennyire egészséges az aszalt gyümölcs?

egészséges aszalt gyümölcs
Megtévesztő lehet az aszalt gyümölcsök kalóriatartalma a méretükhöz képest. (Fotó: azerbaijan_stockers/Freepik)

Szárítás során a gyümölcs tömegéhez viszonyított kalória aránya jelentősen megnő, ezért ha nem figyelünk, viszonylag kevés aszalt gyümölcs elfogyasztásával is nagy mennyiségű kalóriát vihetünk be szervezetünkbe. Például 100 gramm friss sárgabarackban csupán 50 kalória található, aszalva viszont már 300 kcal. Ráadásul a kis méretű aszalványok később aktiválják gyomrunkban azokat a receptorokat, amelyek jeleznék, hogy tele vagyunk.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne ehetnénk aszalt gyümölcsöt, de ügyelnünk kell a mennyiségre és arra, hogy mikor fogyasztjuk. Ha túrázni indulunk, ideális társunk lehet, hiszen nem sérülékeny, nem igényel hűtést, és a legkisebb helyre is elcsomagolható. Esti, tévé előtti nasinak viszont határozottan kerülendő, nem úgy mint ezek az egészséges nassolni valók. Sőt, megfelelően elkészítve, még a pattogatott kukoricából is lehet egészséges filmnézős csemege.

Egészséges étrend témában még ez is érdekelhet:

Forrás: Ízes Élet/mashed

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •