December 6-án belefér, hogy kicsit játsszunk az étellel. Lepjük meg a családot Mikuláskor aranyos ünnepi finomságokkal! Reggelire egy rénszarvas palacsinta, uzsonnára egy egészséges kókuszgolyó hóember, és egy rénszarvasos brownie jöhet? Az alábbi receptek csupán kiindulópontok, díszítsetek kedvetekre, csak a képzelet szabjon határt, hogy mi sül ki belőle. Íme a gyerekekkel is elkészíthető finomságok Mikulás napra. Ne felejtsünk kihelyezni belőlük párat a Mikulásnak sem!
Rénszarvas palacsinta
Hozzávalók (kb. 25-30 kis palacsintához):
- 1 tojás
- 2 evőkanál nádcukor
- késhegynyi mézeskalács fűszerkeverék
- 5 dkg natúr vagy tejszínes krémsajt
- 10 dkg áttört túró
- 1 dl tej
- 1/2 kávéskanál sütőpor
- 8 dkg liszt
- kevés kókuszzsír vagy olaj a sütéshez
- méz a csorgatáshoz
- piros drazsék, fehér díszítőcukrok és kis perecek a díszítéshez
Elkészítés:
Egy keverőtálban felhabosítjuk a tojást a cukorral és a mézesfűszerrel. Hozzáadjuk a krémsajtot és az áttört túrót, felhígítjuk a tejjel, végül beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Sűrű masszát kell kapnunk.
Serpenyőben kevés zsiradékot hevítünk, majd közepes lángon, egyszer megfordítva kisütjük a palacsintákat. Egy rénszarvashoz egy evőkanálnyi masszára van szükség. A rénszarvas állát úgy a legegyszerűbb kialakítani, ha először a kanál hegyét tesszük le a serpenyőbe, majd innen indulva, felfelé terítjük szét a tésztát. Vigyázat, gyorsan sülnek!
A kész palacsintákat megcsorgatjuk egy kevés mézzel, majd felragasztjuk az agancsokat, az orrot és a szemeket.
A következő oldalon további Mikulás desszertek várnak.
Kókuszos túrógolyó hóemberek – csupa egészséges hozzávalóból
Hozzávalók (6 hóemberhez):
- 50 dkg zsírszegény túró
- 5 dkg zabkorpa
- 20 dkg kókuszreszelék
- 15 dkg eritrit
- 1 evőkanál vanília aroma
- 1 db datolyaszilva (vagy piros alma)
- 10 db tönkölybúza pálcika
- 12 db csokoládé pasztilla
- 6 db goji bogyó
Elkészítés:
A túrót összetörjük villával, majd hozzákeverjük a zabkorpát, az eritritet, a vanília aromát és 15 dkg kókuszreszeléket. Összegyúrjuk, és 10 percig pihentetjük, amíg megszívja magát a zabkorpa.
Ezalatt előkészítjük a hóemberek kalapját. Alaposan megmossuk a datolyaszilvát, majd a héja mentén néhány milliméterrel szeleteket vágunk. Ezekből egy kés segítségével óvatosan kis kalapokat formázunk. Ebben a cikkünkben részletesen foglalkoztunk a datolyaszilvával, tudd meg, miért érdemes minél többet fogyasztani ebből a furcsa gyümölcsből.
A pihentetett túrós masszából elkezdünk golyókat formázni. Készítünk 6 db 55 grammos, 6 db 40 grammos és 6 db 30 grammos golyót, majd mindet a maradék kókuszreszelékbe hempergetjük.
Végül elkezdjük összeállítani a hóembereket. A legnagyobb golyók egyik oldalát kicsit kilapítjuk, ezen fog „állni” a hóember. Óvatosan, anélkül, hogy szétesne, a közepébe szúrunk egy tönkölypálcikát, majd rászúrjuk a közepes és a legkisebb golyót is. A fent kiálló ropit letörjük. Egy kés segítségével a felső golyó tetejébe egy kis mélyedést vájunk, ebbe helyezzük a kalapot. A maradék pálcikát 3 db-ra törjük, majd a középső golyók oldalába szúrjuk, ez lesz a hóember keze. Végül 2-2 db csoki pasztillát szúrunk a legfelső golyókba szemként, és 1-1 db goji bogyót orrként.
A következő oldalon további Mikulás desszertek várnak.
Csokis-narancsos rénszarvasok
Hozzávalók (kb. 10 darabhoz):
- 20 dkg vaj (vagy margarin)
- 20 dkg étcsoki
- 10 dkg nádcukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 3 tojás
- 13 dkg liszt
- 2 dkg sötét kakaópor
- 10 dkg kandírozott narancshéj
A díszítéshez:
- kb. 8 dkg olvasztott étcsoki
- fehér és piros cukorkák
- kicsi perecek
Elkészítés:
A vajat összeolvasztjuk az étcsokival vízgőz felett vagy egészen alacsony lángon. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, és egyneművé keverjük. Mikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, és megvárjuk, hogy langyosra hűljön.
Habverővel a csokihoz keverjük a tojásokat, a lisztet és a kakaóport, majd az egészet simára dolgozzuk. Végül hozzáforgatjuk a kandírozott narancshéjat is.
A masszát sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe simítjuk, és 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 25 perc alatt készre sütjük, a belseje maradjon egy kicsit krémes!
Megvárjuk, hogy a sütemény teljesen kihűljön, majd lehúzzuk a sütőpapírt. Körben levágjuk a széleket, hosszában két hasábra szeljük, majd a hasábokat háromszögekre vágjuk.
A háromszögeket bekenjük az olvasztott csokival, majd kialakítjuk a rénszarvasfejeket. Egy nagyobb piros cukorka lesz az orruk, 2 kisebb fehér a szemük, az agancsaik pedig kis perecek.
Tipp: A sütemény levágott széleit még véletlenül se dobjuk ki! Vágjuk apróra, és használjuk mascarponés-tejszínes, túrós vagy pudingos pohárkrémekhez.
Ha érdekel, hogyan hangolódhatsz még a közelgő ünnepekre, olvasd el ezt a cikkünket, amelyben a lakásdekoráláshoz adtunk gyorsan és könnyen elkészíthető ötleteket. Ha pedig már az ajándékvásárláson töröd a fejed, ebben a cikkünkben számos ötletet adtunk, mit vegyél a család autómániás tagjainak.
Forrás: Ízes Élet