Kezdőlap Style&Trend Gasztro Pár nap és itt a Mikulás! Készítsünk alkalomhoz illő finomságokat

Pár nap és itt a Mikulás! Készítsünk alkalomhoz illő finomságokat

(Fotó: Fun365)

December 6-án belefér, hogy kicsit játsszunk az étellel. Lepjük meg a családot Mikuláskor aranyos ünnepi finomságokkal! Reggelire egy rénszarvas palacsinta, uzsonnára egy egészséges kókuszgolyó hóember, és egy rénszarvasos brownie jöhet? Az alábbi receptek csupán kiindulópontok, díszítsetek kedvetekre, csak a képzelet szabjon határt, hogy mi sül ki belőle. Íme a gyerekekkel is elkészíthető finomságok Mikulás napra. Ne felejtsünk kihelyezni belőlük párat a Mikulásnak sem!

Rénszarvas palacsinta

(Fotó: Ízes Élet)

Hozzávalók (kb. 25-30 kis palacsintához):

  • 1 tojás
  • 2 evőkanál nádcukor
  • késhegynyi mézeskalács fűszerkeverék
  • 5 dkg natúr vagy tejszínes krémsajt
  • 10 dkg áttört túró
  • 1 dl tej
  • 1/2 kávéskanál sütőpor
  • 8 dkg liszt
  • kevés kókuszzsír vagy olaj a sütéshez
  • méz a csorgatáshoz
  • piros drazsék, fehér díszítőcukrok és kis perecek a díszítéshez

Elkészítés:

Egy keverőtálban felhabosítjuk a tojást a cukorral és a mézesfűszerrel. Hozzáadjuk a krémsajtot és az áttört túrót, felhígítjuk a tejjel, végül beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Sűrű masszát kell kapnunk.

Serpenyőben kevés zsiradékot hevítünk, majd közepes lángon, egyszer megfordítva kisütjük a palacsintákat. Egy rénszarvashoz egy evőkanálnyi masszára van szükség. A rénszarvas állát úgy a legegyszerűbb kialakítani, ha először a kanál hegyét tesszük le a serpenyőbe, majd innen indulva, felfelé terítjük szét a tésztát. Vigyázat, gyorsan sülnek!

A kész palacsintákat megcsorgatjuk egy kevés mézzel, majd felragasztjuk az agancsokat, az orrot és a szemeket.

A következő oldalon további Mikulás desszertek várnak.

Kókuszos túrógolyó hóemberek – csupa egészséges hozzávalóból

Várjuk a december 6-át alkalomhoz illő finomságokkal. (Fotó: Ízes Élet)

Hozzávalók (6 hóemberhez):

  • 50 dkg zsírszegény túró
  • 5 dkg zabkorpa
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 15 dkg eritrit
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 1 db datolyaszilva (vagy piros alma)
  • 10 db tönkölybúza pálcika
  • 12 db csokoládé pasztilla
  • 6 db goji bogyó

Elkészítés:

A túrót összetörjük villával, majd hozzákeverjük a zabkorpát, az eritritet, a vanília aromát és 15 dkg kókuszreszeléket. Összegyúrjuk, és 10 percig pihentetjük, amíg megszívja magát a zabkorpa.

Ezalatt előkészítjük a hóemberek kalapját. Alaposan megmossuk a datolyaszilvát, majd a héja mentén néhány milliméterrel szeleteket vágunk. Ezekből egy kés segítségével óvatosan kis kalapokat formázunk. Ebben a cikkünkben részletesen foglalkoztunk a datolyaszilvával, tudd meg, miért érdemes minél többet fogyasztani ebből a furcsa gyümölcsből.

A pihentetett túrós masszából elkezdünk golyókat formázni. Készítünk 6 db 55 grammos, 6 db 40 grammos és 6 db 30 grammos golyót, majd mindet a maradék kókuszreszelékbe hempergetjük.

Végül elkezdjük összeállítani a hóembereket. A legnagyobb golyók egyik oldalát kicsit kilapítjuk, ezen fog „állni” a hóember. Óvatosan, anélkül, hogy szétesne, a közepébe szúrunk egy tönkölypálcikát, majd rászúrjuk a közepes és a legkisebb golyót is. A fent kiálló ropit letörjük. Egy kés segítségével a felső golyó tetejébe egy kis mélyedést vájunk, ebbe helyezzük a kalapot. A maradék pálcikát 3 db-ra törjük, majd a középső golyók oldalába szúrjuk, ez lesz a hóember keze. Végül 2-2 db csoki pasztillát szúrunk a legfelső golyókba szemként, és 1-1 db goji bogyót orrként.

A következő oldalon további Mikulás desszertek várnak.

Csokis-narancsos rénszarvasok

Hozzávalók (kb. 10 darabhoz):

  • 20 dkg vaj (vagy margarin)
  • 20 dkg étcsoki
  • 10 dkg nádcukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 13 dkg liszt
  • 2 dkg sötét kakaópor
  • 10 dkg kandírozott narancshéj

A díszítéshez:

  • kb. 8 dkg olvasztott étcsoki
  • fehér és piros cukorkák
  • kicsi perecek

Elkészítés:

A vajat összeolvasztjuk az étcsokival vízgőz felett vagy egészen alacsony lángon. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, és egyneművé keverjük. Mikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, és megvárjuk, hogy langyosra hűljön.

Habverővel a csokihoz keverjük a tojásokat, a lisztet és a kakaóport, majd az egészet simára dolgozzuk. Végül hozzáforgatjuk a kandírozott narancshéjat is.

A masszát sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe simítjuk, és 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 25 perc alatt készre sütjük, a belseje maradjon egy kicsit krémes!

Megvárjuk, hogy a sütemény teljesen kihűljön, majd lehúzzuk a sütőpapírt. Körben levágjuk a széleket, hosszában két hasábra szeljük, majd a hasábokat háromszögekre vágjuk.

A háromszögeket bekenjük az olvasztott csokival, majd kialakítjuk a rénszarvasfejeket. Egy nagyobb piros cukorka lesz az orruk, 2 kisebb fehér a szemük, az agancsaik pedig kis perecek.

Tipp: A sütemény levágott széleit még véletlenül se dobjuk ki! Vágjuk apróra, és használjuk mascarponés-tejszínes, túrós vagy pudingos pohárkrémekhez.

Ha érdekel, hogyan hangolódhatsz még a közelgő ünnepekre, olvasd el ezt a cikkünket, amelyben a lakásdekoráláshoz adtunk gyorsan és könnyen elkészíthető ötleteket. Ha pedig már az ajándékvásárláson töröd a fejed, ebben a cikkünkben számos ötletet adtunk, mit vegyél a család autómániás tagjainak.

Forrás: Ízes Élet