A bundás kenyér szinte mindenkinek a felhőtlen gyerekkort juttatja eszébe. Felnőtt fejjel azonban hajlamosak vagyunk hanyagolni, hiszen nem éppen a legegészségesebb, és némileg időigényes az elkészítése. Habár a hagyományos változat is szuper, mi most egy-egy töltött verziót mutatunk be nektek.
Sós, töltött bundás kenyér
Hozzávalók (4 darabhoz):
- 8 szelet toast kenyér
- vaj vagy margarin
- 16 vékony szelet kolbász
- 5 dkg apróra vágott vagy lereszelt sajt (pl. trappista)
- 1 tojás
- só, őrölt fekete bors
- 5 dkg tejföl
- kb. 0,3-0,5 dl tej
- 3-4 dkg vaj vagy margarin a sütéshez
Elkészítés:
Valamennyi kenyérszelet egyik oldalát megkenjük vajjal vagy margarinnal. A szeletek felére kolbászkarikákat és sajtot teszünk, majd ráfordítunk mindre még 1-1 szelet megvajazott kenyeret. Óvatosan összenyomjuk.
A masszához a tojást sózzuk, borsozzuk, kikeverjük a tejföllel és a tejjel. Megmártjuk benne a kenyereket, majd egy serpenyőben, a megolvasztott vajon vagy margarinon, egyszer megfordítva átsütjük. Tálalásig papírtörlőre szedjük. Zöldségekkel tálaljuk.
A következő oldalon az édes bundás kenyér, azaz a french toast receptjét találod.
Édes bundás kenyér, a french toast
Hozzávalók (4 darabhoz):
- 8 szelet toast kenyér
- sajtkrém
- 4 púpozott teáskanál áfonyalekvár
- 1 tojás
- 5 dkg tejföl
- 1 kávéskanál vanília aroma
- kb. 0,3-0,5 dl tej
- 3-4 dkg vaj vagy margarin a sütéshez
Elkészítés:
Valamennyi kenyérszelet egyik oldalát megkenjük sajtkrémmel. A szeletek felére áfonyalekvárt kanalazunk, majd ráfordítunk mindre még 1-1 szelet sajtkrémmel megkent kenyeret. Óvatosan összenyomjuk.
A masszához a tojást kikeverjük a tejföllel, a vaníliával és a tejjel. Megmártjuk benne a kenyereket, majd egy serpenyőben, a megolvasztott vajon vagy margarinon, egyszer megfordítva átsütjük. Tálalásig papírtörlőre szedjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Forrás: Ízes Élet