bécs belvedere
(Fotó: daniel plan/Unsplash)

Vajon az országhatárunktól nagyjából 80 km-re fekvő osztrák főváros milyen képet mutat a Covid-érában? Itt is olyan kevés lesz a turista, mint Budapesten? Mennyire tartják szigorúan a maszkviselési szabályokat, egyáltalán, milyen az élet most Bécsben? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Petrazworld szerzője legutóbbi bécsi látogatásakor.

Kevesebb ember van az utcákon, mint itthon

Hofburg kert bécs Természettudományi Múzeum
(Fotó: Petrazworld)

Jelentem, az utcákon sokkal kevesebb volt az ember, mint nálunk a főváros utcáin. Az, hogy a Hofburg kertjében úgy tudtam lefotózni messziről a Természettudományi Múzeum épületét, hogy egyetlen ember sem volt a képen, az szerintem felért egy kisebb csodával. Bár ne kellett volna ilyen nagy árat fizetnünk ezért… A két nap alatt szerencsénkre végig sütött a nap és kellemes 28 fok volt, így összesen 20 km-t sétálva, a város háromnegyedét sikerült bejárnunk.

Tanulságok, felfedezések Bécsben

1. Közlekedés

Bécsben szuperül megfér egymás mellett az autós, a biciklis, a tömegközlekedés és a gyalogos is. (Fotó: wien.info)

Kiemelt jelentőségű téma szerintem, főleg azután, hogy nálunk a fővárosban a körutakon lezárt egy-egy autósávot használhatták a biciklisek a nyáron közlekedésre. A szándék abszolút jó, és bízom benne, hogy előbb-utóbb egyre zöldebb lesz Budapest közlekedése. Magában a megvalósításban van óriási különbség a két város között! Bécs esetében látszik, hogy előre megtervezett és átgondolt kialakításról van szó és nem ad-hoc jellegű intézkedésekről! A bicikliseknek fenntartott sávok először is nem az autósávok között, mellett vannak, hanem a széles járda egyik oldalán oda-vissza sávval. A járda másik része pedig a gyalogos forgalomnak van kialakítva. Mindez jól látható felfestéssel az aszfalton. A járda és az autósáv között pedig sok helyen futnak villamossínek – kötött pályás utakon nincs dugó, gyorsabb a haladás és környezetbarátabb megoldás. A belváros központi részén autósforgalom alig van, köszönhetően a gyalogos/biciklis zónáknak és az autósok megfelelő terelésének. A buszok modernek és sok közülük elektromos, így nagyon halk hangon működnek, nem pöfögik ki a dízelt, szennyezve ezzel az épületeket és a levegőt.

2. Épületek tisztasága

osztrák főváros bécs
(Fotó: Petrazworld)

Az első pontból következik a második pont. A kevesebb kipufogó gáz kevesebb szennyezéssel jár, ami jól lekövethető az épületek tisztaságán. Nem győztünk csodálkozni azon, hogy a legrejtettebb, legkisebb utcákban is olyan hófehérek, tiszták az épületek falai, mintha tegnap festették volna le őket. Sétálva e gyönyörű, tiszta épületek között, olyan érzésünk volt, mintha egy szabadtéri múzeumban járnánk, tele csodálnivaló nevezetességekkel, érdekes építészeti megoldásokkal. Nincsenek graffitik a házak oldalán, az emberek vigyáznak az épületekre (is).

3. Utcák tisztasága

Az épületek tisztasága mellett a város és az utcák tisztasága is szembeötlő. Ráadásul a kukákra viccesen olyan mondatok vannak kiírva németül, mint “Éhezem, etess meg!”, “Dobj meg egy kis munícióval!” vagy “Adj értelmet a lógásomnak!” Ez a fajta játékosság könnyebben tudatosítja az emberekben azt, hogy ne szemeteljenek és igenis, vigyék el a kidobandót a kukáig. A tiszta utcák között egyszerűen jobb érzéssel sétáltunk, nem tartva egy esetleges fertőzéstől.

A következő oldalon további észrevételeket találsz az osztrák főváros működésével kapcsolatban.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2