3. Válasszunk megfelelő gumiabroncsot!

Mindig az előírásoknak megfelelő gumiabronccsal közlekedjünk. Amennyiben a külső hőmérséklet tartósan 7 fok alá csökken, ajánlott felszereltetni a téli gumikat. Kiemelten fontos emellett, hogy indulás előtt ellenőrizzük az abroncsokban lévő nyomást, valamint a bordázat mélységét is, melyeknek kifejezetten nagy szerepe van a téli időszakban, hiszen ezek biztosítják a megfelelő tapadást. Ha a futófelület mélységmintája négy milliméternél kisebb, akkor azt már lehetőség szerint ne használjuk.

teli gumi utakon
Egy abroncsgarnitúra maximális élettartama – megfelelő, kímélő használat mellett – 6 év; fotó: Pexels/Chris Peeters

Ha külföldre utazunk, érdemes alaposan utánaolvasni, hogy milyen szabályok vonatkoznak  téli gumi használatára – komoly büntetéseket úszhatunk meg, ha ismerjük és betartjuk a rendeleteket.

4. Készítsük fel autónkat a megváltozott időjárási körülményekre!

Nem csupán a jól megválasztott gumiabroncsokra kell ügyelni, ugyanilyen fontos, hogy megfelelően és jól működjenek a jármű biztonsági berendezései, valamint tartozékai.

Ügyeljünk arra, hogy az autó világítóberendezése kifogástalan állapotban teljesítsen szolgálatot. A téli, sötét időszakban kiemelten fontos, hogy a jármű jól látható legyen, ezért alaposan tisztítsuk meg a fényszórókat is. A szennyezett lámpabura nem csupán a jármű láthatóságát veszélyezteti, de csökkenti az optimális látótávolságot is.

auto havas ut Photo by Skitterphoto from Pexels
Soha ne induljunk útnak korlátozott látóterű szélvédővel, mert az fokozottan balesetveszélyes; fotó: Pexels/Skitterphoto

Az ablaktisztító tartályt a hideg időjárásra készülve, téli szélvédőmosó folyadékkal töltsük fel, valamint ellenőrizzük az ablaktörlő lapátok állapotát. Ügyeljünk arra, hogy jól működjenek, és persze megfelelően is töröljenek. Ha azt tapasztaljuk, hogy valamelyik lapát csíkot húz, akkor mindenképpen cseréljük ki. A fagy beköszöntével ügyeljünk arra, hogy a lapátok hajtsuk fel, ezzel is megelőzve, hogy reggelre a szélvédőre fagyjanak, roncsolva a törlőgumikat.

A zárak és ajtók karbantartásáról se feledkezzünk meg! Ahhoz, hogy elkerüljük befagyásukat használjuk az erre célra hivatott olajozó és kenőspray-eket.

5. Óvjuk a karosszériát is!

A havas utak karbantartása amennyire kedvező a közlekedés szempontjából, olyannyira ártalmas az autó karosszériájának. A jegesedést gátló szerek, amelyeket az utakra szórnak, kifejezetten kártékonyan hatnak rá. Érdemes emiatt az autót legalább kéthetente autómosóba vinni, ahol nagynyomású tisztítóval el lehet távolítani a felverődött hólét és az egyéb káros szennyeződéseket.

auto teliesitese szelvedo
Az autó fontos része: a szélvédőlapát – fordítsunk erre is kiemelt figyelmet; fotó: Pixabay

+ 1. Az autó téliesítése mellett mindig az út-, és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjünk!

Az téli időszakban megnövekednek az úgynevezett „koccanásos” balesetek, amelyet leginkább a romló látási viszonynak, valamint a változó tapadási készséggel rendelkező útburkolatnak tulajdonítanak a szakemberek. Ennek elkerülése érdekében mindig tartsuk be a megfelelő követési távolságot, valamint mérsékeltebb sebességgel és körültekintőbben vezessünk. Erős köd esetén, ha a látótávolság 50 méter, semmi esetre sem haladjunk 50 km/órás sebességnél többel. A ködlámpát pedig csak akkor használjuk, ha a látótávolság az imént említett határ alá esik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2