teli gumi szomszédainknal
Utazás előtt érdemes alaposan utánaolvasni az egyes országok konkrét szabályainak; fotó: Pexels/VisionPic.net

Az autónk csupán 4 tenyérnyi felületen érintkezik az úttesttel, ezen a pár négyzetcentiméteren, a tapadáson múlik a jármű irányíthatósága. Így áttételesen akár az életünk is. Emiatt bár Magyarországon nem kötelező a téli gumi használata, ajánlott szezononként cserélni a téli-nyári gumiszetteket az autónkon. De mi a helyzet a környező országokban? Utazás előtt érdemes alaposan utánaolvasni az egyes országok konkrét szabályainak, mert komoly büntetéseket úszhatunk meg, ha ismerjük és betartjuk a rendeleteket.

Csehország: az útviszonyok határozzák meg, hogy kötelező-e a téli gumi

Csehországban megállíthat a rendőr és jogosan büntet, ha az autó nincs a hótól és jégtől letakarítva. Novembertől márciusig, téli útviszonyok esetén az ország minden útján kötelező a téli gumi (profil-mélység: legalább 4 mm) használata. Ez a megfogalmazás igen cseles, hiszen lehet, hogy száraz időben indulunk el, majd közben – akár váratlanul – leesik a hó. Ha készületlenek vagyunk, nem tudunk hirtelen előkapni téli gumikat, így egyszerűbb, ha eleve téli gumival kelünk útra. A téli gumiabroncsok akkor is kötelezőek, ha a külső hőmérséklet 4 fok alá esik. A hólánc használata csak a hóval borított utakon megengedett.

teli gumi kulfoldon
A cseheknél az autót le kell takarítani a hótól és jégtől; fotó: Pexels/Skitterphoto

Szlovákia: elfogadják a négyévszakos gumit is

A szlovákoknál max. 3,5 t összsúlyú személyautók esetében, jeges, havas, hókásás utakon mind a négy keréken kötelező  a téli gumi. A négyévszakos gumit is elfogadják, ha a profilmélység min. 3 mm. Hólánc csak akkor használható, ha az nem rongálja az útburkolatot (vagyis ha elég hó van az utakon).

A cikk a következő oldalon folytatódik.

1
2
3
4