auto telen ho Skitterphoto Pixabay
Pixabay/Skitterphoto Pixabay

Az őszi hónapok elköszöntével nem csupán a hulló faleveleknek, hanem a száraz aszfaltnak is búcsút kell intenünk. A mérsékelten hűvös időt felváltja a ködös, nyirkos, fagyos reggel, a szemet gyönyörködtető naplementét pedig a korai alkony. Az új évszakhoz nem pusztán szervezetünket, de autónkat, sőt vezetési technikánkat is igazítanunk kell. Az alábbiakban azokat a fontos teendőket vesszük sorra, amelyek az autó téliesítése során felmerülnek  – ezek segítségével felkészíthetjük járművünket a téli időjárás viszontagságaira, és biztonságosan közlekedhetünk a fagyos hónapokban.

1. Az autó téliesítése a megfelelő hűtőfolyadékkal kezdődik!

A téli időszak beköszöntével az első és talán legfontosabb dolog, hogy még időben ellenőrizzük a fagyálló szintjét és fagyáspontját. Ha ugyanis a hűtőfolyadék a kemény hidegben megfagy, akkor könnyedén szétrepesztheti a hűtőt. Ahhoz, hogy ezt a problémát biztosan elkerüljük, -25 celsius fokig hatásos fagyálló hűtőfolyadékot használjunk.

auto telen pixabay mploscar
A téli út rengeteg kihívást tartogat – készüljünk előre ezekre!; fotó: Pixabay/mploscar

2. Ellenőrizzük az akkumulátort!

Az akkumulátor teljesítőképessége a hőmérséklet csökkenésével exponenciálisan romlik. Ajánlatos emiatt rendszeresen tölteni és ellenőriztetni. Kifejezetten kellemetlen lehet, ha egy fagyos téli reggel szembesülünk a ténnyel, miszerint az akkumulátor tönkrement. Érdemes tehát még a tél beköszönte előtt járművünket elvinni egy akkuteszterrel végzett műszeres ellenőrzésre. Amit pedig mi tehetünk: tisztítsuk meg a korróziótól az akksisarukat, valamint a kábelek érintkezőit egy drótkefével.

A cikk a következő oldalon folytatódik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2