Ausztria bekeményített: több millió forintos bírság is járhat gyorshajtásért

Évek óta ismert a magyar utazóközönség előtt a szomszédunkban uralkodó szigorú közlekedési szabályok és a magas összegű közlekedési bírságok. Azonban Ausztria most még jobban bekeményített a közlekedési szabályokat áthágókkal szemben. A gyorshajtás mostantól még többe kerülhet a szomszédoknál.

Gyorshajtás = 1,8 millió forint?

A változások 2021. január 1. napján léptek életbe, melynek értelmében a gyorshajtás miatt kiszabható legmagasabb 5000 euróra emelkedett. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy aki jelentős mértékben átlépi a megengedett közlekedési sebességet, akár 1,8 millió forintos bírságra is számíthat. A drasztikus emelést az osztrákok a tavalyi évi statisztikákból levont következtetéseik alapján látták indokoltnak, megelőzve a sebességtúllépésből eredő halálos baleseteket és csökkentve a nagymértékű sebességtúllépések számát.

gyorshajtás kilométeróra
Sokat bukhatsz vele, és nem csak anyagilag, ha túlléped a megengedett sebességet; fotó: Freepik/welcomia

Ausztria új rendelkezései tartalmazzák továbbá, hogy már a 30 km/h-s sebességtúllépés is bűncselekménynek minősül. Ez után automatikusan bevonják a sofőr jogosítványát 2-4 hétre, ezzel jelentős mértékben megnehezítve az áruszállítást végzők munkavégzését.
Fenti új szabály érdemes szem előtt tartani, elkerülve a magas összegű bírság megfizetését, valamint a munkavégzés ellehetetlenülését jogosítvány hiányában.

Ne csak a büntetés tartson vissza!

A gyorshajtás egyéni előnyeivel szemben könnyű legyinteni a kockázatok és károk növekedésére. Illetve igen, valóban veszélyes a határozatlan, indokolatlanul lassú részvétel is a forgalomban. Ezek azonban nem jelentenek mentséget a gyorshajtásra. Ezért fontos, hogy társadalmi szinten következzen be szemléletváltás: a gyorshajtás nem menő! Ha még mindig nem érted, miért, ebben a cikkben összegyűjtöttünk 5 tényt, ami téged is elrettenthet.

dr. Némethné dr. Czinege Kinga Dóra

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •