forma 1 világbajnokság koronavírus online verseny
A F1 virtuális, online versenysorozattal helyettesíti az elmaradó nagydíjakat (Fotó: Formula 1)

Mint az a héten kiderült, 2020-as Forma 1-es világbajnokság kezdésére még hónapokat kell várnunk, az F1 azonban gondoskodott róla, hogy ez idő alatt se maradjunk a száguldó cirkusz nélkül. A Forma 1 hivatalos oldalán jelentette be, hogy a kényszerszünet alatt minden elmaradó versenyhétvége vasárnapi napján online bajnokságot fognak rendezni F1-es pilóták és más sztárok részvételével.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, sok más sportesemény után az aktuális Forma 1-es világbajnokság is úgymond parkolópályára került a világot sújtó járvány megfékezése érdekében. Jelen állás szerint a 2020-as szezon kezdése csak június elején, az Azerbajdzsáni Nagydíjjal lesz esedékes. Ez idő alatt a rajongóknak jobb híján a Virtuális Grand Prix-vel kell majd beérniük.

Valódi Forma 1-es világbajnokság helyett itt a virtuális

A virtuális F1 bajnokság a hivatalos Forma 1 2019 nevű számítógépes videójátékot fogja használni. Az első virtuális nagydíjat március 22-én vasárnap fogják megtartani, a helyszín mi más is lehetne, mint a valóságban elmaradó Bahreini Nagydíj. A Sakhir pályán 50%-os versenytávot, vagyis 28 kört kell teljesíteniük a pilótáknak. A rajtsorrend természetesen a versenyt megelőző időmérő edzésen fog eldőlni. Az előreláthatólag másfél órás, magyar idő szerint vasárnap este 9-kor kezdődő versenyt természetesen élőben közvetíti majd a Forma 1 hivatalos YouTube-, Twitch-, és Facebook-csatornáin, valamint az F1 hivatalos oldalán is. A most bejelentett online versenysorozat jelen állás szerint május végéig fog tartani. Azonban a koronavírus-járvány miatti esetleges további halasztások és törlések függvényében azonban ennél hosszabb is lehet.

Ha ez még nem lenne elég, a verseny szerelmesei soha vissza nem térő lehetőségben is részesülhetnek. Ugyanis azokon a hétvégéken, amikor amúgy sem lenne F1-es bajnokság, bemutató futamokat fognak tartani. Ezeken maguk a szurkolók is szerephez jutnak, és megmérethetik magukat a virtuális térben valódi Forma 1-es pilóták ellen. Ennek részletit a következő napokban hozzák nyilvánosságra a szervezők.

A félreértések elkerülése érdekében a közlemény azt is kihangsúlyozta, hogy a virtuális verseny kizárólag szórakoztató céllal jött létre. A Forma 1 szervezői csupán így szeretnének kedveskedni a rajongóknak a koronavírus miatt kialakult ínséges időkben. Az online bajnokságban való részvételért a versenyzők természetesen nem részesülnek világbajnoksági pontokban.

Forrás: Formula 1