Forma 1 2020 versenynaptár
Hivatalosan is elhalasztották a szezon nyitányát (Fotó: Official Formula 1)

Eldőlni látszik a F1-es világbajnokság sorsa. A koronavírus-járvány miatt a Forma 1 szervezői és a Nemzetközi Automobil szövetség (FIA) közösen úgy döntöttek, hogy elhalasztják az idei versenykezdést és előre hozzák a szokásos nyári szünetet, annak érdekében, hogy minél több futamot lehessen megtartani az évadban.

Hónapokig tart a kötelező leállás

Az MTI cikke szerint a tíz csapatnak augusztusban kellett volna két hétre teljesen leállnia – akkor, amikor négyhetes versenyszünet lenne –, az FIA motorsport tanácsa által jóváhagyott módosítás szerint azonban a kötelező leállás április végéig megtörténik és kettő helyett háromhetes lesz.

A Forma 1 idei első futama az Ausztrál Nagydíj lett volna, ami múlthéten vasárnap került volna megrendelésre. A járványra való tekintettel a versenyt végül az utolsó pillanatban hosszas huzavona után eltörölték. A koronavírus rohamos terjedése miatt azonban itt még nem állhattak meg, és azóta a bahreini, a vietnámi és a kínai futamot is elhalasztották. A cikk írása körben pedig már a holland, a spanyol és a monacói verseny is hasonló sorsa jutott. Arról egyelőre nincsen szó, hogy az elhalasztott versenyekből melyek lesznek megtartva és mikor fogják megrendezni azokat. A bejelentést hosszas tárgyalások fogják megelőzni a verseny szervezőivel, a házigazdai országokkal és nem utolsósorban a versenyt támogató cégekkel, hirdetőkkel.

2020-as Forma 1-es szezon csak júniusban kezdődik

2020 forma 1 koronavírus
Júniusig biztosan pirosak lesznek a versenyindító lámpák (Fotó: Official Formula 1)

A jelen állás szerint az F1 világbajnokság legkorábban júniusban az Azerbajdzsánban Nagydíjjal startolhat. Korábbi sajtóhírek szerint a tervezett 22 futamból 18 kerülne megrendezésre. Ezt persze nagyban befolyásolja, miként alakul a koronavírus terjedése.

Közben elindultak a találgatások, hogyan alakulhat a 2020-as Forma 1-es versenynaptár. A szakértők úgy vélekednek, a Spanyol Nagydíj valószínűsíthetően kiesik a 2020-as világbajnokságból, mivel annak egy-egy évre szóló szerződését könnyedén át lehet tolni 2021-re. A másik kérdéses verseny a monacói lehet, amely utcai verseny mivoltából hosszas felkészülés előz meg. Elképzelhető, hogy az átrendezett évad utolsó versenyét az Abu Dhabi Nagydíjat a tervezettnél későbbre, december 13-ra rakják. Ezzel két héttel több állna rendelkezésére a szervezőknek, hogy minél több elhalasztott mérkőzést tudjanak megtartani.

Forrás: ESPN, MTI