A mai naptól egy hétig tartó rendőri ellenőrzések várhatók a vezetés közben mobilozók és a gyorshajtók kiszűrésére. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) 2020. szeptember 14. és 20. között hirdetett fokozott ellenőrzést, amihez a magyar rendőrség is csatlakozik.

ROADPOL: Figyelem az útra kampány

Az akció keretében elsősorban a vezetéskor kézben tartott mobiltelefon-használatot ellenőrzik, de a járművezetők figyelmét elvonó egyéb tevékenységeket sem hagyják szó nélkül. A ROADPOL közlekedésbiztonsági napok keretében szeptember 17-én Magyarország teljes területén koordinált sebességellenőrzést végez a rendőrség.

mobilozas vezetes kozben
A vezetés közben mobilozók szabálysértést követnek el, ami akár a jogosítványukba is kerülhet

A járművezetés önmagában is koncentrációt igénylő tevékenység, ezért komoly veszélyforrás, ha bármi elvonja a vezető figyelmét. A kézben tartott mobillal telefonáló sofőrök kevésbé, vagy egyáltalán nem képesek a környezetükre figyelni. Még veszélyesebb, ha valaki vezetés közben üzenetet ír vagy olvas, a közösségi oldalakon barangol vagy akár filmet néz.  A megengedett sebesség túllépése szintén kiemelt veszélyforrás. A személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek legnagyobb részének hátterében a gyorshajtás áll.

Tartsuk be a szabályokat, ne sodorjuk veszélybe sem magukat, se pedig a többi közlekedőt, hogy “a nap végén mindenki hazaérjen,” emlékeztet korábbi kampányára a rendőrség közleménye.

Használj mobiltartót, a szelfi pedig várhat

Persze ma már annyira hozzánk nőtt az okoskütyü, hogy a közlekedésnél is szinte alap, hogy ott van a közelünkben, ha máshoz nem, legalább a navigációhoz. Éppen ezért muszáj, hogy legyen egy mobiltartó az autóban, és arra is adtunk már korábban tippeket, hogy milyet válasszunk.

Elsőre talán furcsa lehet, de a kocsiban készült szelfik nagy népszerűségnek örvendenek manapság. A carfie-hez vagy carselfie-hez az autó tökéletes fényviszonyokat teremt, ám az első és legfontosabb szabály, hogy sosem szabad szelfizni vezetés közben. Előbb leparkolunk, aztán fotózunk!

Forrás: Police.hu
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •