subaru terracycle ujrahasznositas

A Subaru America elkötelezte magát az újrahasznosítás és a zero waste mellett. A népszerű japán autómárka két éve a TerraCycle nevű újrahasznosítással foglalkozó céggel közös projektbe fogott. A társulás keretén belül kültéri bútorokat és játszótéri játékokat gyártanak olyan nehezen újrahasznosítható műanyag fajtákból, mint a csoki és cukorka csomagolópapírok, eldobható poharak, szívószálak és kávékapszulák.

A TerraCycle cég újrahasznosított zero waste dobozokkal és szelektív hulladékgyűjtőkkel látja el a Subaru kereskedéseket szerte az Egyesült Államokban, amelyekbe bárki elhelyezheti a fent említett hulladékfajtákat. A megtelt dobozokat a Subaru visszajuttatja a TerraCycle részére, ahol azokat feldolgozzák. Minden egyes teli doboz érkezésekor rögtön vissza is küldenek egy üreset, hogy a gyűjtés sose álljon meg.

Subaru újrahasznosítás zero waste
A Subaru és a TerraCycle által gyártott padok (Forrás: Elizabeth Robertson/Inquirer)

Eddig 1300 tonna hulladék gyűlt össze

“Az eltelt idő alatt nem kevesebb, mint 1300 tonna hulladékot gyűjtöttünk össze” – mondta Amy Strawbridge, a TerraCycle marketing menedzsere. Ezek jobbára olyan hulladékok, amelyekkel más hulladékfeldolgózó cég nem foglalkozik, mert a szortírozásuk idő- és költségigényes és az újrahasznosítás sem mindig térül meg.

A TerraCycle a beérkezett hulladékot először szortírozza és tisztítja, majd a kategóriákra osztott szemétből apró pelleteket préselnek, amiket később könnyedén lehet formára alakítani, olvasztani. A cég által nem felhasználható hulladék sem megy újra a kukába, a papírszemetet komposztáljak, a fémet pedig beolvasztják. A két cég az együttműködés kezdete óta megközelítőleg 3500 doboznyi szemetet gyűjtött össze.

szelektív műanyag gyűjtés zero waste
A TerraCycle dobozai egy Subaru-kereskedés éttermében (Forrás: TerraCycle)

Padok, asztalok és játszótéri játékok hulladékból

Az újrahasznosított hulladékból készült kültéri padok és asztalok mellet játszótéri mászókák és egyéb kültéri játékok is készülnek. A Subaru számos amerikai városnak adományozott az így készült termékekből. Ezek most közterken és parkokban vannak kihelyezve, azonban bárki kedvére rendelhet az így készült termékekből. Az érdeklődőnek elég egy Subaru-kereskedésbe besétálniuk és a katalógusból kiválasztania a neki leginkább tetsző terméket, amelyet ott helyben meg is rendelhet.

A gyűjtődobozok jelenleg 589 amerikai Subaru autókereskedésben érhetők el. A Subaru elkötelezte magát a zero waste mellett, ezért további nehezen újrahasznosítható hulladékok gyűjtését tervezik, így például a kávés zacskókat vagy állatok szárazeledelét tároló zsákokat is hamarosan lehet szelektíven gyűjteni.

szelektív hulladék
A Subaru nem csak szereti a földet, de tesz is érte (Forrás: Subaru)

Az újrahasznosítás csak a kezdet

„Senkit ne tévesszen meg, hogy édességek csomagolópapírjaiból és kávékapszulákból készültek ezek a bútorok. A végeredmény ugyanolyan tartós és stabil, mint bármelyik másik műanyag bútor esetében” – mondta Dominick Infante, a Subaru kommunikációs igazgatója. Infante azt is hozzátette, hogy a TerraCycle-lel kötött társulásuk egyáltalán nem határozott idejű. Sőt, az Infante szerint az újrahasznosítás-projekt csak a kezdet, szeretnének minél tovább fejlődni és legtöbbet megtenni a föld megóvásának érdekében.

Az újrahasznosítás egyébként sem áll távol az autóipartól. A Ford például a McDonalds’ szemetéből készít alkatrészeket, egy svéd cég használt kávékapszulákból gyárt bicikliket, sőt, már koncepcióautót is terveztek tengeri hulladékból!

Forrás: Inquirer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •