autóvezetés magyar közút autópálya kormány
fotó: Freepik/fanjianhua

Az utazó közönség az elmúlt napokban észrevehette, hogy a magyar utak digitális tábláin immár ukrán nyelven is megjelennek a legfontosabb közlekedési információk. A Magyar Közút így próbál segíteni, hogy az Ukrajnából érkezők komfortosabban és biztonságosabban használhassák a magyarországi autópályákat. Tipp: Elon Musk hihetetlen gyorsasággal állt Ukrajna rendelkezésére

Mivel a forgalomirányító program nem kezeli a cirill betűket, így azokat pixelenként rajzolták meg

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a gyorsforgalmi utakon található digitális tábláin, ahol három nyelven vannak feliratok, ott a magyar és angol mellett a jövőben ukrán nyelven is közöl útinformációkat. Az Ukrajnából menekülők közül sokan nem beszélnek idegen nyelveket vagy nem elég gyakorlott vezetők, így ők Magyarországra érve is könnyen és jól tudnak majd tájékozódni a gyorsforgalmi utakon, arról nem is beszélve, hogy így növelhető a komfort- és biztonságérzetük. A közútkezelő szakemberei összesen 300 féle előre programozott digitális jelzésképhez tartozó felirathoz készítettek az angol és magyar mellett ukrán nyelvű szövegeket. Külön kihívás volt, hogy a forgalomirányítói program nem kezel cirill betűket, így a szövegeket pixelenként rajzolták meg a Közút munkatársai. A projekt első körben az M3-as autópályán indult el.

A Magyar Közút a fentieken kívül eddig is minden rendelkezésére álló eszközzel igyekezett a bajbajutottakon segíteni. Ezért az orosz-ukrán háború kitörése után alig néhány nappal a védekezést irányítók kérésére soron kívül olyan egyedi táblákat gyártatott és helyezett ki az ukrán határ közelében, mellyel segítik a Híd Kárpátaljáért programban résztvevőket és azokat, akik a kijelölt segítségpontokat keresik. A magyar, angol és ukrán nyelvű táblákat, illetve útirányjelzőket eddig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében alkalmazták. Ha érdekel, hogyan segíti még a Magyar Közút az Ukrajnából menekülőket, kattints ide.

További hírek:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •