2. Tilos a forgalom akadályozása

Forgalom
Soha nem szabad a tolatással akadályozni a forgalmat! (fotó: freepik)

Járművel hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy az a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza. Ez alól kivétel, ha az úttest széléhez parkolunk le, vagy a várakozóhelyre történő beálláshoz szükséges a hátramenet. Ebben az esetben ugyanis elvégezhető a manőver, ha az a járműforgalmat csupán rövid ideig akadályozza. Veszélyeztetés azonban ilyen esetben is tilos!

3. Van, ahol teljesen tilos!

Autópályán, autóúton, vasúti átjáróban, egyirányú forgalmú úton és körforgalmú úton megfordulni tilos. Egyirányú forgalmú úton, körforgalmú úton, vasúti átjáróban, autópályán és autóúton tehát nem tolathatunk. Egyirányú forgalmú úton csak az úttest széléhez, illetőleg a várakozóhelyre történő beálláshoz lehet tolatást végezni, egyébként tilos!

4. Ha két tolató jármű ütközik

Különösen áruházak parkolójában fordul elő, hogy két egymásnak háttal álló jármű egyszerre kezdi el a tolatást, és abból ütközés lesz. Ilyen esetben gyakori a kármegosztás, kivéve, ha egyértelműen bizonyítható, hogy a baleset kizárólag az egyik félnek róható fel. Ezért ha erről van szó, mindenképpen gondoskodjunk a tanúk elérhetőségének a felírásáról, illetve amennyiben kamera rögzítette az esetet, kérjük a felvétel megőrzését.

Mind két fél is hibás lehet a tolatás közben bekövetkező balesetben (fotó: freepik)

5. Hogyan tolassunk?

Mindig vegyük figyelembe a gépkocsi méretét és a környezetet. Ügyeljünk a kerékpárutakra, járdákra, le- és felszálló utasokra. A járművezető ugyanis még abban az esetben is felelős lehet a gyalogos elütéséért, ha a gyalogos nem az úttesten kijelölt gyalogos-átkelőhelyen megy át. Lényeges a többszöri hátranézés is, a visszapillantó tükrök többszöri használata, a holtterek figyelembe vétele. Ha másként nem biztosítható a személy és vagyonbiztonság, a hátramenethez a járművezetőnek gondoskodnia kell arra alkalmas irányító személy közreműködéséről. Az irányító személynek úgy kell elhelyezkednie, hogy folyamatosan lássa a jármű mögötti területet és a jármű vezetőjével is kapcsolata legyen.

További hasznos, vezetéssel kapcsolatos híreinket itt találod:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2