e-matrica
Érdemes még időben megvenni az e-matricát

Azzal általában mindenki tisztában van, hogy az autópályára és egyes, díjköteles főutakra való felhajtás előtt rendelkeznie kell megfelelő autópálya matricával, más néven e-matricával. Bizonyos esetekben azonban nem is olyan könnyű meghatározni, hogy pontosan milyen díjkategóriájú e-matrica való az adott gépjárműre. E-matrica kisokos segédletünkkel ezen dilemma eldöntéséhez szeretnénk segítséget nyújtani. Továbbá abban is segítünk, hogy mit tehetünk, ha váletlen rossz matricát vásároltunk.

A kategória a legfontosabb

Jelenleg a díjfizetés mértékéről, illetve a díjfizetés elmulasztásának szankcióiról a használati díj megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról és azok díjáról szóló 45/2020. (XI. 28.) ITM rendelet rendelkezik. A rendelet összesen négy díjkategóriát különböztet meg: a D1, D2, B2 és U kategóriákat.

A D1-es díjkategóriába tartoznak a motorkerékpárok, és a legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű, a vezetővel együtt legfeljebb hét személy szállítására alkalmas személygépkocsik, és azoknak pótkocsija. A D2-es díjkategóriába tartozik valamennyi olyan gépjármű, amely egyéb díjkategóriába nem tartozik, és külön jogszabály szerint nem minősül útdíjköteles gépjárműnek. Ide tartoznak tehát azon gépjárművek, amelyeknek megengedett legnagyobb össztömegük meghaladja a 3500 kg-ot, vagy amelyek a vezetővel együtt több, mint hét személy szállítására alkalmasak. Napjainkban könnyen találkozhatunk olyan gépjárművel, amely akár kilenc személy szállítására is alkalmas. Ezen gépjárművekre a D2-es díjkategóriát kell megváltani. A B2 díjkategóriába az autóbuszok tartoznak, míg az U kategóriába a D2 és a B2 díjkategóriába tartozó gépjárművek által vontatott pótkocsik, utánfutók tartoznak.

e-matrica

Erre figyeljünk az e-matrica vásárlásánál

A díjkategória kiválasztása során alapvetően három, forgalmi engedélyben szereplő sorra kell figyelni. A „J” mező az adott gépjármű jármű kategóriáját jelöli. Amennyiben ebben a mezőben jármű kategóriaként M1, M2 vagy M3 bejegyzés található, akkor személyszállító gépjárműről beszélhetünk. Ebben az esetben vagy D1-es, vagy D2-es e-matricát kell vásárolni, a megengedett legnagyobb összetömegtől és a szállítható személyek számától függően. E két utóbbi adat a forgalmi engedély „F.1”, illetve „S.1” mezőjében található. Az N járműkategória az áruszállító gépjárműveket jelenti, számukra minden esetben D2-es e-matrica megváltása szükséges.

A megfelelő díjkategória megvásárlása az üzembentartó felelőssége, így mindig érdemes ellenőrizni, hogy valóban helyes díjkategória szerepel-e az ellenőrző szelvényen. A nem megfelelő díjkategória megvásárlása esetén az üzembentartóval szemben pótdíjkülönbözet szabható ki.

A következő olalon megtudhatod, mit tegyél, ha rossz matricát vettél.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2