Kezdőlap Style&Trend Gasztro Szilvából sosem elég! Íme az ősz legjobb szilvás receptjei

Szilvából sosem elég! Íme az ősz legjobb szilvás receptjei

(Fotó: Ízes Élet/Canva)

Nyár végén és ősszel nem hagyható ki a szilva! Édes és lédús, ráadásul nemcsak süteményekbe tehetjük, hanem sós ételekbe is. Legutóbb bemutattunk nektek, hogy melyek a szilva legkedvezőbb élettani hatásait, és hogy miért is tekinthető az egyik legszuperebb szupergyümölcsnek. Most pedig azt áruljuk el, hogyan érdemes felhasználni az ősz slágergyümölcsét a konyhában. Receptválogatásunkban bemutatunk nektek egy könnyen elkészíthető szilvakrémlevest, egy fűszeres szilvachutney-t és egy mennyei szilvás-mákos muffint.

Szilvakrémleves

Hozzávalók:

  • 10 db szilva
  • 4-5 dl almalé
  • 2 cm gyömbér
  • 1 fahéjrúd
  • 5 dkg dió
  • 1 csillagánizs
  • 7 szem szegfűszeg
  • 2 szem kardamom
  • 1,5 dl habtejszín
  • 10 dkg quinoa
  • 2 ek méz
  • 2 ek porcukor
  • 1 mk fahéj

Elkészítés:

1. A szilvát kimagozzuk és apró kockákra vágjuk. Egy forró lábasba tesszük, felöntjük almalével és megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne égjen le.

2. Közben egy száraz, forró serpenyőben megpirítjuk a fűszereket: fahéjat, csillagánizst, szegfűszeget és a kardamomot. Amikor elkezdenek illatozni, akkor tesszük bele a levesbe. A megtisztított gyömbérből is teszünk pár szeletet a levesbe. Mézet csorgatunk bele, elkeverjük és 15 percig főzzük.

3. A quinoát egy kis szűrőbe szórjuk, majd bő olajba mártjuk és ropogósra sütjük. Ezután egy üvegtálba tesszük és fahéjas porcukorral elkeverjük.

4. Ha a szilva megpuhult, kivesszük belőle a fűszereket és a levest összeturmixoljuk a dióval és a tejszínnel. Visszaöntjük a lábasba és egyet forralunk még rajta. Egy mélytányérba szedünk a levesből, rászórjuk a fahéjas quinoát és pár csepp tejszínnel díszítjük. Jó étvágyat!

Marton Adrienn receptje.

A következő oldalon további szilvás receptek várnak.

Fűszeres szivachutney, szilvaszósz

A szilvás receptek királya ez a fűszeres fanyar chutney (Fotó: Ízes Élet)

A chutney főzésben az a legjobb, hogy amíg puhul a lábasban a gyümölcs, magunk alakíthatjuk a pikánsságát, csípősségét. Érdemes mindig kevesebb fűszerrel kezdeni (főleg ha először készítjük), majd fokozatosan növelni a mennyiséget ízlésünk szerint.

Hozzávalók:

1 közepes méretű üveghez

  • 2 teáskanál fehérborecet
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál nádcukor
  • 1 fej lila hagyma
  • 1-2 kicsi csilipaprika
  • 1-1 nagy csipet só, őrölt fehér bors,
  • 1 nagy csipet őrölt római kömény
  • 2 csillagánizs
  • 1 fahéjrúd
  • 4 cm friss gyömbér
  • 2 teáskanál fehérborecet
  • 60 dkg szilva magozva mérve (lehet keményebb a gyümölcs, de semmiképpen se legyen túl savanykás)

Elkészítés:

1. A kimagozott szilvákat felnegyedeljük. Egy közepes méretű lábasban felhevítjük az olívaolajat, megolvasztjuk a nádcukrot, majd megpároljuk rajta az aprított lila hagymát. Közben a csilit kimagozzuk, felkarikázzuk, és szintén hozzáadjuk.

2. Rátesszük a szilvát, alaposan összeforgatjuk, majd fűszerezzük sóval, borssal és római köménnyel, hozzáadjuk a csillagánizst és a fahéjrudat, valamint belereszeljük a megtisztított, lereszelt gyömbért.

3. Összeforraljuk, majd alacsony lángon, kevergetve addig főzzük, amíg jam állagú lesz a szilva. Ekkor ízlés szerint továbbfűszerezzük, hozzáadjuk a fehérborecetet, és további kb. 5 perc alatt készre főzzük. Mielőtt üvegbe töltenénk, eltávolítjuk a chutneyból a csillagánizst és a fahéjrudat.

Csigó Zita receptje.

A következő oldalon tovább szilvás receptek várnak.

Őszi mákos-gyümölcsös zabmuffin

(Fotó: Ízes Élet)

Hozzávalók:

12 darabhoz

  • 10 dkg zabpehely
  • 3 + fél dl tej
  • 10 dkg szilva + 2 db a díszítéshez
  • 10 dkg körte
  • 4 db tojás
  • 5 dkg nádcukor
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • 2 dkg rizsliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 dkg darált mák
  • 2 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítés:

(Fotó: Ízes Élet)

1. A zabpelyhet feltesszük főni a 3 dl tejben. Felforraljuk, majd közepes lángon, kevergetve addig főzzük, amíg a zabpehely teljesen felszívja a tejet. Ezután lehúzzuk a tűzről, és félretesszük langyosra hűlni.

2. A megmosott szilvákat kimagozzuk, a körtéket meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, és mindkét fajta gyümölcsöt apró kockára vágjuk. A főtt zabpehelyhez keverjük a maradék fél dl tejjel, az elhabart tojásokkal, a nádcukorral és a fahéjjal együtt.

3. A rizslisztet összekeverjük a sütőporral, a mákkal és a kókuszreszelékkel, majd ezt is a tésztához forgatjuk.

4. A masszát muffinkapszlikba kanalazzuk (nem szükséges egy ujjnyi helyet üresen hagyni), és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

5. A kész muffinokat rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd megmosott, felcsíkozott szilvával díszítve tálaljuk.

Csigó Zita receptje.

Forrás: Ízes Élet