suzuki vitara női autó

A Suzuki Vitara hét éve van velünk és ez idő alatt a magyar piac egyik legkedveltebb családi autójává lépett elő. A modell 2020 óta lágy-hibrid hajtással érkezik hozzánk, sőt tavaly óta hibrid változatban is elérhető, de a fontosabb paraméterei nem változtak. Őszintén szólva nem is igazán van mit változtatni rajta, annyira egyben van. Mi most azt néztük meg, hogy vajon mivel érdemelte ki dobogós helyét a családi autók között. Szerkesztőségünkben egy napszélsárga-ragyogófehér színű, full-extrás, lágy-hibrid modell járt. (Tudtad, hogy az esztergomi Suzuki-gyár jubileumi darabja is éppen egy Vitara volt?: Elkészült a 3,5 milliomodik magyar Suzuki, ami egy hibrid Vitara)

Suzuki Vitara: a praktikum és dizájn találkozása

Egy családi autó jóval inkább racionális, mint érzelmi választás. Ami abszolút a Suzuki Vitara mellett szól, az a praktikum, a biztonság, az erős motor és az alacsony fenntartási költségek. De hogy az érzelmi oldalunkat se hagyjuk cserben, ott van az egyedi dizájn, amiről a Vitarát már messziről felismerjük az utakon. A dizájn mellett a szín is nagyon fontos nekünk, szerencsére sokféle árnyalat közül választhatunk. Tesztautónk a kéttónusú, felárért elérhető napszélsárga-ragyogófehér fényezésével kifejezetten vonzotta a tekinteteket. A napfénytető pedig már csak hab volt a tortán.

Ha a méreteit vesszük figyelembe, akkor egy kompakt SUV-ról beszélhetünk. 4,17 méteres hosszával, 1,77 méteres szélességével és 1,6 méteres magasságával éppen nem batár SUV, de nem is az a makroméretű crossover, ami csak a posztereken mutat jól és csak a trend kedvéért aggatták rá a városi terepjáró jelzőt. A Vitara teljesen középút a SUV-ok világában, formaterve viszont korántsem középszerű. Sokkal inkább elnyűhetetlen és letisztult. Dizájnjára még évtizedek múlva is emlékezni fogunk, akárcsak a régi Swiftre. (És az újat láttad már?: Megérkezett és vagányabb lett a megújult Suzuki Swift)

suzuki vitara narancs és fehér színben
A kéttónusú fényezés feláras, de megéri a látványért

A különböző igényekre ad megoldást a variálható csomagtér

A Suzuki Vitara padlómagasságát gyerekbarátra tervezte a gyártó. Négyéves kis tesztelőnk már minden segítség nélkül könnyedén pattant ki és be az autóba. Ám ha egy 1 éves is társul mellé a hátsó ülésen, akkor a család számára még biztosan alapkellék a babakocsi is az utazások során. A mi közepes méretű kocsink két részre szedve és keresztbe fordítva fért el az alaphelyzetben 375 literes csomagtérben. Mellé a kismotor, roller, hátizsák könnyűszerrel berakható. A csomagtértálca alatti tárolórekeszben pedig van elég hely a személyes holmiknak.

suzuki vitara gyerekkel
Abszolút gyerekbarát a hátsó traktus

A Suzuki Vitara csomagtere – a belső tér alakíthatósága miatt is – bőven kínál lehetőséget egy-egy nagyobb utazáshoz. Egy hosszabb nyaralásnál azért valószínűleg kompromisszumot kellene hozni. A nagy városi babakocsi helyett egy kicsi, kompakt pocket típust kellene betenni, hogy a bőröndöknek is jusson elég hely. Ez azonban nem csak a Vitarára, hanem a kategória többi szereplőjére is igaz. Én azt gondolom, ennyi bőven belefér, ha cserébe egy full extrás Vitarával fedezheti fel a család a világot. Gyerekkel viszont érdemes talán közelebbi úti célt keresni, ha autóval indulunk nyaralni. Mi nagyon szeretjük például Szlovéniát, ahol helyes kis városok, hegyek, tavak, folyók és egy kis tengerpart is vár ránk. Olvasd el ajánlónkat!: 7 dolog, amiért megéri idén Szlovéniában nyaralni

Suzuki Vitara
Egy hosszú hétvégére könnyen körberakhatjuk a babakocsit a többi csomaggal

A következő oldalon megmutatjuk a Vitara belső terét is.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3