slowxmas
A karácsonyi készülődés ráadásul a „zero waste” jegyében telik; fotó: Pixabay/JillWellington
Szaunázás a Gárdonyi téren? Saját készítésű bonbon a Ráday utcában? A zsúfolt bevásárlóközpontok helyett élményeket és művészetet kínálnak az adventi időszakban Budapest tematikus utcái. Ma indulnak a SlowXmas programjai, érdemes csatlakozni!

Budától Pestig ér a belassulás

Budapest tematikus utcái összefogtak, hogy a karácsonyi rohanás helyett rámutassanak az advent igazi jelentésére. Arra szeretnék ösztönözni a járókelőket, hogy lassuljanak le, töltsék stresszmentesen ezt az időszakot, a pörgést cseréljék élményekre és művészetre. S mindezt tegyék környezettudatosan. A SlowXmas kezdeményezésben a Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a KultUnio (a hetedik kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca) vesznek részt. A karácsonyi készülődést a „zero waste” jegyében, környezetbarát csomagolási technikákat bemutató workshopokkal, valamint SlowXmas textilszatyrokkal is támogatják.
Rohanás helyett lelassulás: így is telhet az advent; fotó: Pexels/Oleg Magni

A Slowxmas programjai

A tematikus utcák közös programja tudatosan lett egy adventi kalendárium: november 30. és december 24. között ugyanis minden napra tartogatnak valamit az arra járóknak. Koncertet, kiállítást, színházi előadást vagy workshopot. A honlapon elég csak az adott dátumra kattintani, és máris kiderül, hogy melyik helyszínen, milyen programokkal várnak aznap.

 • Fashion Streeten az apróságok gyermekkoncerteken táncolhatnak, miközben a felnőttek a felkapcsolt karácsonyi világításban gyönyörködhetnek.
 • Ráday utcában előtérbe kerül a bor és a csokoládé. Főzhetünk például forralt bort csapatokban, és megversenyeztethetjük főztünket a Claro Bisztró törzsközönségével. Az utcában újoncnak számító  Bonbonierben ínycsiklandozó bonbonokat készíthetünk saját kezűleg.
slowxmas forralt bor
Zamatos forralt bor: idén próbáljátok csapatban megfőzni!; Pixabay/ManuErzi
 • Falk Miksa utcában december 11-én Séta üzletről üzletre címmel tartanak vezetett sétát, ahol a galériások ajánlanak karácsonyi ajándéknak egyedi, különleges műtárgyakat.
 • Ismét lesz Szauna-sziget a Gárdonyi téren, ahogy a Könyv Csere Bere sem maradhat el. A december 7-i akció célja, hogy az általános és középiskolás gyerekek minél több ifjúsági könyvhöz juthassanak hozzá a Mitziben felállított standokon.
 • KultUnioban, azaz a VI.-VII. kerület multikulturális negyedében a Bézs Rádió nyilvános műsorfelvételén lehet részt venni, míg a K11-ben zenés darabokra invitálnak.

A Slowxmas programjai mellett Budapest messze földön híres karácsonyi vásárjait sem érdemes kihagyni – a Bazilika előttit például idén is a második legszebbnek választották Európában! De ha számodra az advent egyet jelent Bécs városával, akkor ott húsz helyszín közöl válogathatsz: idén lesz például fenntartható és falusi vásár is.

Forrás: Turizmus.com

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •