adveni unnep a bazilikánál (2)
November 23-án nyitja meg a kapuit az ezüstérmes vásár; fotó: Adenti Ünnep a Bazilikánál Facebook

Minden eddiginél korábban, már november első hétvégéjén megnyitott a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a fővárosi Vörösmarty téren. Hamarosan pedig kitárja kapuit a vásár a Bazilika előtt is, amely 2018 után idén is előkelő helyen végzett a European Best Destinations weboldal versenyén.

A látványos fényfestés mindenkit lenyűgöz

Több mint 200 ezer szavazat alapján Budapestnek ítélték oda a második helyezést az európai karácsonyi vásárok szépségversenyében. A Szent István-bazilikánál lévő esemény kapcsán ki kell emelni a látványos fényfestést, az árusok különleges kínálatát és az itt kapható ételspecialitásokat is.

karacsonyi vasar bazilika
Látványos fényfestés a Szent István-bazilika falán; fotó: Adventi Ünnep a Bazilikánál Facebook

A szervezet izgalmas vonzerőként említi a háromdimenziós diavetítéseket és animációs filmeket a karácsonyi és bibliai történetekkel, amelyek a bazilika homlokzatán jelennek meg. Az ingyenes jégpálya szintén nagyon népszerű, nem utolsósorban a gyermekes családok körében. A European Best Destinations Budapest legrégebbi és leghíresebb karácsonyi vásáráról, a Vörösmarty tériről sem feledkezik meg.

karacsonyi vasar vorosmarty ter
2019. november 8. és 2020. január 1. között tart nyitva a vásár a megújult Vörösmarty téren; fotó: BFTK

Az árucikkek közül a szép kézműves termékeket emelik ki, a programok közül pedig a gyermekek kórusait. Az ünnepi gyertyák finom, mézes illataromája tovább fokozza a karácsonyi hangulatot.

Az észt karácsonyi vásár a legszebb

A budapesti karácsonyi vásár előtt, első helyen az észt főváros, Tallin végzett. A top 16-os listán szereplő városok karácsonyi piacai közül Tallinn azzal nyert, hogy az advent ebben a régi Hanza-városban valóban emlékeztet a régi időkre.

karacsonyi vasar tallin
fotó: www.visittallinn.ee

Az óváros és a hatalmas fenyőfa speciális hangulatot teremt. Nem beszélve a forralt bor és pörkölt mandula illatáról. Itt a legkedveltebb ajándékok között vannak a méhviasz gyertyák, a kézzel kötött gyapjú pulóverek, a karácsonyi díszek, valamint az üveg és porcelán ajándéktárgyak. Strasbourg a világ legrégebbi hasonló rendezvényével a harmadik helyen végzett. Ezután Bécs, Berlin, Brüsszel, Koppenhága,  Stockholm, Prága, Poznan, Aachen, London, Bázel, Riga, Bologna és Lübeck következik.

A karácsonyi vásárokban már jó előre beszerezheted a dekorációs kellékeket otthonra is: idén a jegesmedvével és az angyalokkal biztosan nem lősz mellé.

Forrás: Turizmus.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •