síelés ausztria
fotó: Franz GERDL/kaernten.at

Felelősség vagy vállalható kockázat lenne megnyitni a sípályákat világjárvány idején? A 2020-as síszezon elején heves vita bontakozott ki erről Európában – különösen az alpesi országokban. Az ellentétek azonban élesek: Németország, Franciaország és Olaszország ellenzi a síterepek megnyitását, Ausztria és Svájc viszont, közegészségügyi korlátozások, és szabályok betartása mellett, ragaszkodik a karácsonyi nyitvatartáshoz, írja az Euronews. Nálunk azonban már megnyílt az Eplényi sípálya, erről tegnap mi is beszámoltunk.

2020-as síszezon a korlátozások jegyében

A svájci Vaud kanton Les Diablerets síközpontjának vezérigazgatója ismertette a szabályokat. Eszerint kötelező a maszk viselése a felvonók területén, a távolságtartásra pedig ügyelni kell a pénztáraknál és a sílifteknél. Mindenhol ajánlott a kihelyezett kézfertőtlenítők gyakori használata, és korlátozták a létszámot a felvonókabinokban.

„Ez a felvonó elég tágas ahhoz, hogy 125 embert szállítson – magyarázza. – De 80 főben korlátoztuk a bejutást, hogy vendégeink biztonságba érezzék magukat. Az összes ablak nyitva marad, és kötelező a maszk a szakaszonként hatperces úton. Anélkül nem léphet be senki a felvonóba.” A svájci egészségügyi miniszter további szigorításokat akar bevezetni az ünnepekre. Alain Berset korlátozná a síelők számát, az éttermeket és hüttéket délután 3-kor bezárná, az önkiszolgáló éttermek megnyitását egyáltalán nem engedélyezné.

A szokásos téli roham egyelőre elmaradt

ausztria karintia síelés
Az is lehet, hogy a 2020-as síszezon teljes egészében elmarad (Fotó: wavebreakmedia_micro/Freepik)

Mindeközben a teljes európai síturizmus felfüggesztését akarja elérni Angela Merkel, írja az Euronews egy korábbi cikke. A német kancellár a koronavírus-járvány elleni védekezés fontos elemének tartja az intézkedés bevezetését. A Bundestagban tartott beszédében arra is kitért, hogy a november végéig tervezett korlátozásokat valószínűleg egészen januárig, de december 20-ig mindenképpen fenn kell tartaniuk.

Amennyiben a szezonban még lehetőségünk lesz kicsit kimozdulni, vegyük Ausztria felé az irányt. Ehhez pedig összealítottunk nektek egy 8 pontos karintiai téli bakancslistát, olyan dolgokkal, amiket feltétlenül ki kell próbálnunk a hófedte téli osztrák hegyekben. Amíg erre várunk, addig hangolódhatunk tradicionális osztrák ételek sütésével-főzésével.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •