Kezdőlap Style&Trend Gasztro 3 ötletes gasztroajándék, amelyeket te is könnyen elkészíthetsz

3 ötletes gasztroajándék, amelyeket te is könnyen elkészíthetsz

(Fotó: master1305/Freepik)

Sürget az idő és még mindig nem szereztél be egy-két ajándékot, esetleg nagyobb ajándék mellé egy kisebb, személyesebb, akár kézzel készített ajándékot is szeretnél adni szeretteidnek? Csak semmi pánik! Tökéletes, könnyű és gyors megoldás lehet karácsonyi ajándék gyanánt a házilag készített gasztroajándék. Íme három recept, amelynek senki sem tud ellenállni.

1. Karácsonyi fűszeres dió és mogyoró

(Fotó: Ízes Élet)

Ezek az illatos magok megidézik a karácsonyi vásárok hangulatát. Tetszés szerinti olajos magokból készíthetitek: mogyoró, mandula, dió, kesudió egyaránt felhasználható a ropogós kis ajándékhoz.

Hozzávalók (két kis méretű üveghez):

  • 10 dkg nádcukor
  • kb. fél dl víz
  • 10 dkg sótlan földimogyoró
  • 10 dkg durvára vágott dió
  • 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés:

A nádcukrot vastag aljú serpenyőbe szórjuk, miután megolvadt, hozzáadjuk a vizet, a mogyorót, a diót és a fűszert. Folyamatosan kevergetjük, amíg el nem párolog a víz, és a sűrű massza rá nem tapad a mogyorószemekre és a diódarabokra.

A bevont mogyorószemeket sütőpapírra tesszük, többször átkeverjük, és megvárjuk, hogy megszáradjanak. Az elkészült finomságokat dekoratív, légmentesen zárható üvegcsékbe rakjuk, amelyet igény szerint egy kis szalaggal átköthetünk, esetleg üdvözlőlappal társítjuk.

A következő oldalon további karácsonyi gasztroajándék vár.

2. Mézeskalács granola

A granolát a legtöbben kedvelik, az üvegbe csomagolt házi granola pedig nem csak az egyik legjobb és legmutatósabb gasztroajándékok egyike, de még sokkal egészségesebb is, mint bármelyik bolti változat. (Fotó: Ízes Élet)

Ha ráérzünk az otthoni granolakészítés ízére, többet biztosan nem fogunk boltban vásárolni. Nem csak azért, mert sokkal olcsóbb, hanem mert így biztosak lehetünk benne, hogy nem tartalmaz semmilyen felesleges adalékanyagot, és ízlésünk szerint válogathatjuk össze a hozzávalókat.

Hozzávalók (1 tepsihez):

  • 10 dkg nagy szemű zabpehely
  • 5 dkg puffasztott quinoa
  • 5 dkg kesudió
  • 5 dkg hámozott tökmag
  • 4 dkg napraforgó
  • 3 dkg aprított mandula
  • 4 dkg goji bogyó
  • 1 ek. fahéj
  • 2 ek. mézeskalács fűszerkeverék
  • 10 dkg méz
  • 2 ek. vaníliaaroma
  • 4 dkg kókuszolaj

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 150 °C-ra alul-felül sütéssel.

Összekeverjük a száraz hozzávalókat, a zabpelyhet, a puffasztott quinoát, a magvakat, a goji bogyót, a fahéjat és a mézeskalács fűszerkeveréket, majd hozzácsorgatjuk a mézet, a vaníliaaromát és a kókuszolajat is. Kézzel alaposan összekeverjük, hogy minden részét érje a méz és az olaj. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és teljesen elegyengetjük, hogy ropogósra tudjon sülni a granola.

Az előmelegített sütőbe tesszük kb. 40 perce. 10 percenként megkevergetjük, hogy egyenletesen süljön át az egész keverék. Hidegre hűlve fogyaszthatjuk, befőttes üvegben tárolva néhány hétig eláll. Tökéletes gasztroajándék karácsonyra.

A következő oldalon további karácsonyi gasztroajándék vár.

3. Kávés pisztáciás tejkaramella

(Fotó: Ízes Élet)
Szuper ajándék lehet, ha nem nassoljuk fel az összeset, már felszeletelés közben. Az enyhén kávés íz és a roppanós pisztácia ünnepivé varázsolja az egyszerű tejkaramellát. Kis zacskókban, masnival díszítve tökéletes ajándék.
Hozzávalók (kb. 36 darabhoz):
  • 10 dkg vaj
  • 45 dkg cukor
  • 2 tubus sűrített tej (170 g-os)
  • 1 dl kávé
  • 10 dkg hámozott, sózatlan pisztácia

Elkészítés:

Egy vastag falú edényben a pisztácián kívül mindent lassú tűzön, kevergetve melegítsünk, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor vegyük feljebb a lángot és forraljuk, időnként kevergetve. Célszerű magas falú edényben készíteni, mert felfut. Addig forraljuk, amíg egy kiskanálnyit hideg vízbe csöppentve, puhán összeáll és nem folyik szét. Ekkor vegyük le a tűzről és állítsuk ujjnyi hideg vízbe az edényt. Közben fakanállal addig kevergessük, amíg el nem veszti fényét, szemcsés nem lesz és be nem sűrűsödik.

Gyorsan keverjük hozzá a pisztáciát és kivajazott (10×14 cm) tepsibe öntjük. Amikor már teljesen kihűlt, igény szerinti darabokra vágjuk. Celofánba, zsírpapírba csomagolható, kitűnő házi készítésű gasztroajándék minden alkalomra.

Forrás: Ízes Élet