A panírozás tudománya nem áll meg a hagyományos zsemlemorzsás változatnál, annyi izgalmas panír recept létezik, hogy alábbi receptajánlónkkal is csak a felszínt kapargatjuk. A kísérletező kedvűeknek azonban ezek jó kiindulási pontok lehetnek.
Ha vasárnap, akkor rántott hús a menü
Mi magyarok nagyon szeretünk bundázni, rántani és bő olajban kisütni. Kevés olyan háztartás van, ahol a vasárnapi ebédnél ne kerülne egy kis rántott hús az asztalra. A kalóriatartalom felett ezúttal jótékonyan hunyjunk szemet, és valljuk be: ezek az ételek nagyon-nagyon finomak. Sőt! A legtöbb étel sütőben is megsüthető, így spórolhatunk az olaj mennyiségével. És hogy mi mindenbe panírozhatunk? Lássuk a különböző bundákat!
Alapbunda fűszeres csavarral
A hagyományos liszt, tojás, zsemlemorzsa hármast feldobhatjuk például durvára tört borskeverékkel vagy por állagúra tört zöldfűszerekkel, fokhagyma-granulátummal. A vasi pecsenyéről se feledkezzünk meg: a karajszeleteket sózott, paprikás lisztben sütjük készre, arra kell csak vigyázni, hogy a paprika meg ne égjen a túl forró olajban. Ha szeretjük a füstös ízeket, a klasszikus édes-nemes fűszerpaprikát füstölt paprikára cserélhetjük.
A panír receptek a következő oldalon is folytatódnak.
Alapbunda magvas csavarral
Maradjunk szintén a liszt, tojás, zsemlemorzsa triónál! A morzsához keverjünk bátran magvakat: tökmagot (egészben vagy durvára vágva), szezámmagot, napraforgómagot. Jól nyomkodjuk rá a húsra, és már mehet is az olajba. A camembert-nek jól áll a dióval kevert zsemlemorzsa, a csirkét pedig kipróbálhatjuk akár mogyoróval vagy mandulával is.
Alapbunda még némi extra csavarral
Az olajos magvakon túl is van élet és panír! Apróra tört chipsz, kukoricapehely, kukoricadara, zabpehely vagy kókuszreszelék? Mind jó választás, a különleges végeredmény pedig garantált. A zsemlemorzsát lecserélhetjük a durvább, szálkásabbra tört japán kenyérmorzsára, azaz a pankóra.
A maratoni panírozás a következő oldalon is folytatódnak.
Sörtészta és palacsintatészta
Ki ne hagyjuk a felsorolásból a jó öreg sörtésztát! Az extra ropogós bunda húsoknak, zöldségeknek is jól áll, a mi személyes kedvencünk pedig a hal sörbundában. Ahogy a sörtésztás, úgy a sűrű palacsintatésztás bundát is érdemes kipróbálni, a semleges ízű masszát kedvünk szerint fűszerezhetjük.
Zöldségbunda
Azaz tulajdonképpen variáció palacsintabundára. A hússzeleteket reszelt burgonyás, sőt akár reszelt cukkinis palacsintamasszában is megforgathatjuk, mielőtt az olajba kerülnek.
Forrás: Ízes Élet