önvezető jármű kínai kfc
(Fotó: @shanghaineko/Twitter)

Kínában egészen új értelmet nyert az érinkezésmentes házhoz szállítás. A shanghaji KFC önvezető autókat küldött szét a városba, amelyek így egyfajta automata módjára szolgálják ki az éhes embereket. A kínai KFC szolgáltatása már tavaly óta elérhető.

A kínai KFC újítását az 5G technológia teszi lehetővé

Az önvezető foodtruck-ok érintőképernyővel vannak felszerelve, amelynek segítségével a vendég leadhatja a rendelését. Ezután QR kódos fizetési rendszert használva lehet fizetni. Végül egy kis ajtó nyílik ki, amin keresztül a vásárló átveheti a megrendelt ételeket. Az kínai KFC food truckjait a Neolix gyártja, amely egy pekingi központú önvezetéssel foglalkozó logisztikai startup.

kfc önvezető food truck kína
Az 5G technológia és az önvezetés segítségvel új megoldás nyílt az éhes vendégek kiszolgálására. (Fotó: @shanghaineko/Twitter)

A Neolix járművei 4. szintű önvezetésre képesek, tehát az érzékelőknek köszönhetően elkerüli az esetleges akadályokat. Egy töltéssel 100 km-t tud megtenni, maximális sebessége 50 km/óra, az egész napos működéshez az akkumulátor 30 másodperc alatt cserélhető, írja a Portfolio.hu.

Habár nagyon úgy néz ki, hogy előbb vagy utóbb elkerülhetetlen, hogy az autók teljes szintű önvezetéséé legyen a jövő, azért még ne bízzunk feltételek nélkül a technológiában. Az is igaz, hogy Magyarországon az önvezető autózás még messze van a közúti forgalmi használattól és attól, hogy a mindennapi élet szerves részévé váljon. Viszont sok országban már a mindennapi élet részét képezik. A Tesla pedig annak ellenére, hogy jelenleg a piacon megvásárolható legfejlettebb önvezető funkcióra is képes autókat gyártja, ezek mégis a kelleténél sokkal többször okoznak balesetet.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •