rezes judit színésznő
Fotó: Katona József színház

Megszállottan törekszel az öko-tudatos gondolkodás kialakítására, de valahogy soha nem jön össze? Ennek talán az lehet az oka, hogy nem tudod, miként kezdj bele. Rezes Judit, a Budapesti Katona József Színház művésze azonban most segít neked ebben. A színésznő tippjeit könnyedén beépítheted te is a mindennapokba.

Környezettudatosan már kicsiként is

Ki tudná jobban, hogyan kell kialakítani az öko-tudatos szemlélet, mint az, aki gyerekkorától kezdve ezzel foglalkozik. Rezes Judit pedig egészen kiskorától a zöld szemléletben nevelkedett. Vidéken élő nagyszülei például alapvetésként kezelték a természetes élelmiszerek fontosságát, ez pedig unokájukra is átragadt. Judit pedig már 8 évesen eldöntötte, soha nem szemetel, minden esetben elsétál a legközelebbi kukáig. Az igazán jelentős fordulatot azonban az anyaság hozta el számára. “Ahogy felnőtté váltam, azzal szembesültem, hogy mindig minden elérhető, mindenből van elég, amerre a szem ellát, mindenhol csak műanyag van. Remélem, megérem még, hogy újra az lesz a normális, ahogyan gyerekként éltünk, harmóniában a környezetünkkel. Mindenesetre én igyekszem mindennap úgy enni, lenni, élni, mint ahogy anyukámék tanítottak.”

Öko-tudatos életmód
A házi veteményes kert már egy lépés az öko-tudatos szemlélet kialakításához. (fotó: pixabay/artisano)

Természetesen az öko-tudatosság nem megy egyik napról a másikra. Ám, ha Rezes Judit tippjeit betartod, könnyebben állhatsz át a környezettudatos szemlélet kialakítására.

 1. Készíts otthon buborékos vizet, és tisztítsd az ivóvizet! Ebben segítségedre lehet ez: Mostantól otthon is készíthetsz Pepsit! Bízd magad a SodaStreamre!
 2. Válassz környezetbarát csomagolást, vagy vásárolj csomagolásmentes termékeket.
 3. Vásárolj kistermelői piacon.
 4. Gyűjtsd szelektíven a szemetet és használj textilből készült bevásárló szatyrot.
 5. Ha lehetőség van, hozz létre saját veteményes kertet, és rakj el házi befőttet.
 6. Ültess fákat elektromos autózással! Erről szintén írtunk: Ültess fákat elektromos autózással! Budapest zöldítéséért hajt a GreenGo
 7. Raktározz be gyümölcsökből a szedd magad akciók keretében, és süss otthon kenyeret.
 8. Ha meg tudod oldani, használhátok az autót egyszerre többen és örökítsd át a ruhákat a családi többi tagjai számára. Hasznos lehet: Ezekre figyelj, ha egy autó van a családban, de többen is használjátok

További egészségtudatos tippek is érdekelnek? Kattints ezekre: 

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •