nemzeti filharmonikusok új évad
(Fotó: filharmonikusok.hu)

„Vidd tovább a dallamot!” A Nemzeti Filharmonikusok 2021/2022-es évadjának új szlogenje több egy egyszerű mottónál. A mondat egy hitvallás megfogalmazása, a jövőbe vetett új hité, amikor újra személyes kapcsolatba kerülhet a művész és közönsége. Tipp: Egész nyáron ingyenes koncertek várnak Budapest történelmi helyszínein

Az új évad repertoárja kárpótlás az elmúlt másfél év elmaradt koncertélményeiért

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

A klasszikus, jól ismert bérletek mellett továbbra is lesznek bérleten kívüli hangversenyek, újra lesz Zenemánia Dinnyés Dániellel. Az előző évekhez hasonlóan a Próbatermi vendégség kedvelt sorozatában ezúttal is a zenekar és a Nemzeti Énekkar művészei mutatják meg tudásukat változatos kamaraprodukciók előadóiként.

A Nemzeti Énekkar és sok kiváló énekes szólista kibontakozásának terepe a Pászti bérlet. A koncerteken hihetetlen változatosságban képviselteti magát az emberi énekhang. Erről maga Somos Csaba karigazgató így nyilatkozik: „A Pászti bérlet megalkotásakor mindig az a vezérelv irányít, hogy egy olyan ívet, egy olyan közös gondolatot adjunk a hangversenyeknek, nem csak egyenként, hanem együtt is, ami jellemző az évadra.”

Ízelítő a 2021/2022-es évad programsorozatából

nemzeti énekkar
Nemzeti Énekkar

A november 18-i nyitóhangversenyen Verdi-operák: az Ernani, A lombardok, a Don Carlos és a Simon Boccanegra részleteit halljuk kiváló magyar operaénekesek és a Nemzeti Énekkar előadásában. A február 3-ai műsor egyedülállóan különleges lesz, mivel Kodály műveire reflektálnak jazzkompozíciók. A bérlet harmadik, március 24-i estjén Bach János-passióját hallhatjuk, május 17-én pedig Haydn Évszakok című oratóriumát, vagyis az utolsó két alkalommal egy tragikus, vallásos darab és egy derűs, világi kompozíció kapott helyet.

S hogy kik lesznek a karmesterek? A Verdi-operagálát a lenyűgöző szuggesztivitású Carlo Montanaro vezényli, a Kodály-estet a Nemzeti Énekkar karigazgatója, Somos Csaba. A János-passió Győriványi Ráth György, az Évszakok pedig a kórus hajdani karigazgatója, az együttest negyedszázadon át vezető Antal Mátyás irányításával elevenedik meg – ezen az estén vendégzenekar játszik: a Szombathelyi Szimfonikusok. A Nemzeti Filharmonikusok 2021/2022-es részletes műsorfüzetét erre a linkre kattintva találod.

Az alábbi cikkeink is érdekelhetnek, ne hagyd ki őket:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •