karácsonyfa dekoráció
Ha nem ünnepelhetünk a szeretteinkkel a megszokottak szerint, veszteségérzettel járhat; fotó: Freepik

Bár azt még nem lehet látni, pontosan milyen járványügyi szabályozások lesznek érvényben, az biztos, hogy az idei karácsony más lesz, mint megszoktuk. Ez a kedvenc karácsonyi reklámjainkból is látszik. Egy kutatás alapján a magyarok többségének ez az időszak a közös ünneplésről szól. De mi van akkor, ha idén mégsem lehetünk egy helyen? Hogyan lehet ezt feldolgozni, és egyáltalán, lesz így karácsony? Fontos, hogy próbáljunk meg alkalmazkodni és olyan alternatív megoldásokat találni, amikkel távolról is tudjuk egymást segíteni, támogatni. Dienes Angéla pszichológus most megoszt néhány praktikus tanácsot, ami segíthet ebben a rendkívüli helyzetben.

Keretezzük át az ünnepet

A magyarok többsége várja a karácsonyt, de 58%-uk úgy gondolja, az idén más lesz az ünnep – derült ki a Telenor reprezentatív közvélemény-kutatásából, amely rávilágított arra is, hogy a magyarok többsége számára a karácsony a családdal töltött fontos ünnep. Minden 5. válaszadó kifejezetten amiatt is várja idén, mert ekkor találkozhat végre újra a szeretteivel. A probléma viszont abból fakad, ha ez a korlátozások és a vírushelyzet miatt biztonságosan nem valósulhat meg. November elején a megkérdezettek 44%-a gondolta, hogy kevesebb találkozást tervez karácsonykor, aminek fő oka a járvány miatti óvatosság.

Dienes Angéla pszichológus szerint az, ha nem ünnepelhetünk a szeretteinkkel a megszokottak szerint, veszteségérzettel járhat. Ez pedig a helyzet tagadásához vezethet és megnyilvánulhat a düh érzésében is. Segít, ha elfogadjuk, hogy a jelenlegi helyzetet nem tudjuk teljes mértékben irányítani, és a hagyományos módon megélni. A szakember azt tanácsolja, hogy próbáljunk alternatív megoldásokat keresni. Az idei karácsony sem marad el, legfeljebb kicsit máshogyan ünnepeljük.

idei karácsony online ünneplés
Attól még, hogy nem vagyunk egy helyen, más módon is figyelhetünk egymásra

Erre jó példa, ha digitális úton szervezünk közös programokat: a vállalat kutatása szerint a magyarok 75 százaléka tervezi, hogy online lép kapcsolatba azon szeretteivel, akikkel idén valószínűleg nem fog tudni találkozni a járványhelyzet miatt. Ilyen lehet egy közös ünnepi videochates koccintás vagy online társasjátékozás, de emellett érdemes lehet most még inkább személyre szabott ajándékokat és adventi dekorációkat készíteni. Ezek lehetőséget adnak a szeretet kifejezésére és feltölthetik a magányosabb pillanatokat.

A cikk további hasznos tanácsokkal folytatódik, amelyek segítenek átvészelni az idei karácsonyt.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2