Ha azt mondom, mogyoróvaj, valószínűleg mindenki tudni fogja, mire gondolok. Néhány évvel ezelőtt viszont még inkább csak Amerikában és a nyugati országokban volt népszerű. Sokan nem is sejtik, hogy a mogyoróvaj igenis egészséges. Olvass tovább és megtudhatod, miért.
Miért érdemes mogyoróvajat fogyasztani?
1. Gazdag E-vitaminban. Ez a vitamin nemcsak erős antioxidáns hatásáról ismert, hanem a bőrnek és a körömnek is jót tesz.
2. B3-vitamin, kálium és magnézium szintén található benne.
3. Bővelkedik „jó”, azaz egészséges zsírokban.
4. A jelszó: rost! Magas rosttartalmának köszönhetően már egy kis adag is laktat.
Az egészséges mogyoróvaj alatt persze nem az ismertebb márkák túlcukrozott változatait értjük. A mogyoróvaj egyetlen összetevőből áll, méghozzá földimogyoróból. Ma már szinte bármilyen élelmiszerboltban kapható, viszont egy erős késű aprító, egy csomag sótlan földimogyoró, valamint ízlés szerint só és/vagy édesítő hozzáadásával pár perc alatt otthon is könnyedén elkészíthető.
A kissé sós peanut butter, vagyis mogyoróvaj tökéletes kombinációt alkot az édes ízekkel – nem véletlenül olyan népszerű a mogyoróvajas-lekváros szendvics az amerikai gyerekek körében. Szuper feltétje lehet ezen kívül a reggeli zabkásának, sőt különböző kekszek és sütemények alapanyagaként, és még ázsiai hangulatú csirkés főételekben is megállja a helyét.
A következő oldalon egy szuper mogyoróvajas recept vár.
Mini mogyoróvajas sajttorta
Hozzávalók (12 db-hoz):
- 12 dkg cukormentes zabkeksz
- 10 dkg puha/olvasztott vaj
- 12 db muffinpapír vagy szilikonforma
- 20 dkg zsírszegény mascarpone
- 15 dkg krémes mogyoróvaj
- 12 dkg eritrit
- 2 db tojás
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- étcsokoládé
- földimogyoró
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük alsó-felső sütéssel 180 °C-ra.
A zabkekszet ledaráljuk vagy szétmorzsoljuk, majd összekeverjük az olvasztott vajjal, és a muffinformák aljára egyengetjük kb. fél cm-es rétegben.
A mascarponét összekeverjük a mogyoróvajjal és az eritrittel, majd beleütjük és egyenletesen elkeverjük a tojásokat, végül beleszitáljuk a keményítőt is. A krémet 12 felé osztva egyenletesen rátesszük a kekszes réteg tetejére, majd az előmelegített sütőbe helyezzük kb. 30 percre, amíg megszilárdul a sajtréteg.
Sütés után hűlni hagyjuk, majd ízlés szerint olvasztott étcsokoládéval és földimogyoró-darabokkal díszíthetjük. Fogyasztás előtt érdemes néhány órára vagy akár egy éjszakára a hűtőben pihentetni.
Forrás: Ízes Élet