Kezdőlap Style&Trend Gasztro 4 ok, hogy miért egészséges a mogyoróvaj – plusz egy isteni süti...

4 ok, hogy miért egészséges a mogyoróvaj – plusz egy isteni süti recept

(Fotó: azerbaijan_stockers/Freepik)

Ha azt mondom, mogyoróvaj, valószínűleg mindenki tudni fogja, mire gondolok. Néhány évvel ezelőtt viszont még inkább csak Amerikában és a nyugati országokban volt népszerű. Sokan nem is sejtik, hogy a mogyoróvaj igenis egészséges. Olvass tovább és megtudhatod, miért. 

Miért érdemes mogyoróvajat fogyasztani?

1. Gazdag E-vitaminban. Ez a vitamin nemcsak erős antioxidáns hatásáról ismert, hanem a bőrnek és a körömnek is jót tesz. 

2. B3-vitamin, kálium és magnézium szintén található benne. 

3. Bővelkedik „jó”, azaz egészséges zsírokban. 

4. A jelszó: rost! Magas rosttartalmának köszönhetően már egy kis adag is laktat. 

Az egészséges mogyoróvaj alatt persze nem az ismertebb márkák túlcukrozott változatait értjük. A mogyoróvaj egyetlen összetevőből áll, méghozzá földimogyoróból. Ma már szinte bármilyen élelmiszerboltban kapható, viszont egy erős késű aprító, egy csomag sótlan földimogyoró, valamint ízlés szerint só és/vagy édesítő hozzáadásával pár perc alatt otthon is könnyedén elkészíthető. 

A mogyoróvaj nem csak isteni finom, de még egészséges is. Minden gyerek imádni fogja. (Fotó: azerbaijan_stockers/Freepik)

A kissé sós peanut butter, vagyis mogyoróvaj tökéletes kombinációt alkot az édes ízekkel – nem véletlenül olyan népszerű a mogyoróvajas-lekváros szendvics az amerikai gyerekek körében. Szuper feltétje lehet ezen kívül a reggeli zabkásának, sőt különböző kekszek és sütemények alapanyagaként, és még ázsiai hangulatú csirkés főételekben is megállja a helyét. 

A következő oldalon egy szuper mogyoróvajas recept vár.

Mini mogyoróvajas sajttorta

(Fotó: Ízes Élet)

Hozzávalók (12 db-hoz):

  • 12 dkg cukormentes zabkeksz
  • 10 dkg puha/olvasztott vaj
  • 12 db muffinpapír vagy szilikonforma
  • 20 dkg zsírszegény mascarpone
  • 15 dkg krémes mogyoróvaj
  • 12 dkg eritrit
  • 2 db tojás 
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • étcsokoládé
  • földimogyoró

Elkészítés:

(Fotó: Ízes Élet)

A sütőt előmelegítjük alsó-felső sütéssel 180 °C-ra.

A zabkekszet ledaráljuk vagy szétmorzsoljuk, majd összekeverjük az olvasztott vajjal, és a muffinformák aljára egyengetjük kb. fél cm-es rétegben. 

A mascarponét összekeverjük a mogyoróvajjal és az eritrittel, majd beleütjük és egyenletesen elkeverjük a tojásokat, végül beleszitáljuk a keményítőt is. A krémet 12 felé osztva egyenletesen rátesszük a kekszes réteg tetejére, majd az előmelegített sütőbe helyezzük kb. 30 percre, amíg megszilárdul a sajtréteg. 

Sütés után hűlni hagyjuk, majd ízlés szerint olvasztott étcsokoládéval és földimogyoró-darabokkal díszíthetjük. Fogyasztás előtt érdemes néhány órára vagy akár egy éjszakára a hűtőben pihentetni. 

Forrás: Ízes Élet