Akik az elmúlt hetekben házi karanténban töltik mindennapjaikat, azokban biztosan felmerült már a kérdés: mit tegyünk a tengernyi idővel, ami hirtelen a nyakunkba szakadt? Nos, ilyenkor jó időtöltés lehet a sütés, főzés. Habár a koronavírus-járvány miatt lényegesen megugrott az étel házhozszállítások száma, sokan mégis inkább az otthoni készleteiket használják fel. Ebben segít receptajánlónk, amelynek első részében Ausztriába látogatunk, és az osztrák konyha legjavát mutatjuk be.
Az osztrák ételek nekünk magyaroknak is kedvesek, hiszen a közös történelmünknek köszönhetően nagyon hasonló a két ország ízvilága. Számos receptet és ételt tartunk tipikusan osztráknak, pedig a megfelelő interkulturális hatások nélkül soha nem jöhettek volna létre. Az alábbiakban kettő főfogást és egy desszertet osztunk meg. Van köztük kezdő és haladó kategória is, így remélhetőleg mindenki megtalálja a neki megfelelőt.
Az osztrák konyha gyöngyszeme: a Bécsi szelet
A Bécsi szelet nem tartozik a nehezen elkészíthető ételek közé, az alábbi recepttel pedig biztosra mehetünk, hogy egy egyszerű rántott hús helyett valóban egy igazi Bécsi szelet kerüljön a tányérra. A titok a vajzsírban rejlik, ettől lesz omlós és ropogós.
Tudtad, hogy a Bécsi szelet eredetileg nem is Bécsből származik? A gasztrotörténészek manapság ismét heves vitát folytatnak arról, honnan is származik valójában a Bécsi szelet. A legrégebbi nyomok Spanyolországba vezetnek, ahol a mórok már a középkorban paníroztak húst zsemlemorzsába. De még Konstantinápoly zsidó közössége is ismert már a XII. században egy a Bécsi szelethez hasonló fogást.
Bécsi szelet hozzávalók 4 személyre:
- 4 borjúszelet, egyenként kb. 150-180 g (helyettesíthető sertéssel és pulykával is)
- 2 tojás
- 100 g liszt
- Kb. 100 g zsemlemorzsa
- Só, bors
- Kiadós mennyiségű vaj a kisütéshez
- Citromszeletek
Elkészítés:
- A hússzeleteket helyezzük vágódeszkára és távolítsuk el az esetleges hártyákat, majd klopfoljuk vékonyra. Sózzuk és borsozzuk mindkét oldalán.
- A lisztet és a zsemlemorzsát öntsük egy lapostányérra, a tojást verjük fel egy mélytányérban.
- A hússzeleteket egymás után forgassuk meg először a lisztben, majd helyezzük bele a felvert tojásba, ügyelve arra, hogy ne maradjanak száraz részek sehol. Végezetül pedig forgassuk meg a hússzeleteket a zsemlemorzsában is.
- Egy nagy serpenyőben olvasszunk meg annyi vajat, hogy a hússzeletek szinte úszni tudjanak benne (vagy hevíthetünk növényi olajat 1-2 evőkanál vajjal).
- A panírozott hússzeleteket csak akkor tegyük a serpenyőbe, ha az zsiradék olyan forró, hogy felhabzik, amikor egy-egy darab zsemlemorzsát vagy egy kis darab vajat dobunk bele.
- A szeleteket vastagságuktól és a hús fajtájától függően 2 perc (vékony borjúszeletek esetén) vagy 4 perc (vastagabb sertésszelet) alatt süssük aranybarnára az egyik oldalukon, majd egy húsfogóval fordítsuk meg (ne szúrjunk bele villát) és a másik oldalukat is süssük aranybarnára.
- A ropogós szeleteket vegyük ki a serpenyőből, és helyezzük egy papírtörlőre, majd óvatosan itassuk fel róla az olajat.
- Az elkészült Bécsi szeletet tegyük tányérra és a felszolgálás előtt díszítsük citromkarikákkal.
- Köretként petrezselymes burgonyát, rizst, krumplisalátát vagy zöldsalátát kínálhatunk hozzá.
A következő oldalon egy nagyon sajtos osztrák receptet mutatunk meg.
Käsenockerl, az osztrák konyha mac and cheese-e?
Ausztria ételkülönlegességei közé tartozik az osztrák hegyek hüttéinek elmaradhatatlan fogása a Käsenockerl, vagyis a sajtos nokedli. Az általában forró vasserpenyőben tálalt dekadens főétel mellé friss zöldsalátát szoktak kínálni. Annak ellenére, hogy egy meglehetősen könnyen és gyorsan elkészíthető ételről van szó, a felhasznált sajtoktól függően egy igazán különleges és nagyszerű ebéd készíthető belőle.
Käsenockerl hozzávalók 4 személyre:
- 250 g liszt
- 2 tojás
- 1,5 dl víz
- 100 g reszelt sajt
- 1 kisebb hagyma
- vaj
- csipet só
- A lisztet a tojásokkal, a sóval és vízzel gyúrjuk homogén tésztává (az egészet egy evőkanállal jól keverjük össze).
- A tésztát nokedliszaggatóval (vagy késsel nedves deszkáról) szaggassuk a lobogó, sós vízbe.
- Ha a galuskák feljöttek a víz felszínére, rétegezzük hőálló tálba: egy réteg galuska, egy réteg sajt és így tovább.
- Szórjuk meg reszelt sajttal és forró sütőben pirítsuk addig, amíg a teteje barna színt nem kap.
- A hagymát vágjuk finomra, egy kis vajon pirítsuk barnára, majd öntsük a sajtos galuska tetejére.
- Könnyű, zöldsaláta illik a legjobban hozzá.
Tippek: A felhasznált sajt lehet több sajt keveréke is, és ne féljük kísérletezni intenzívebb cheddar, vagy akár füstölt sajtokkal sem. Habár a karantén és a kijárási korlátozás alatt bőven jut idő a nokedli saját kezű elkészítésére, a bolti nokedli is tökéletes lehet hozzá.
A következő oldalon az egyik leghíresebb osztrák receptek egyikét találjátok.
Világhírű osztrák desszert: a Sacher-torta
A Sacher-torta az osztrák konyha egyik legismertebb desszertje. A torta eredet 1832-ig nyúlik vissza, amikor Franz Sacher megalkotta a baracklekvárral töltött csokoládétortát, amit a 19. század végére már az egész világot meghódította. Senkit ne ijesszen az elsőre bonyolultnak tűnő Sacher-torta recept, ugyanis egy kis odafigyeléssel bárki el tudja készíteni, a bele fektetett idő pedig garantáltan megtérül.
Sacher-torta hozzávalók egy 12 szeletes tortához:
- 7 tojássárgája
- 150 g lágy vaj
- 125 g porcukor
- 200 g étcsokoládé
- 1 tasak vaníliás cukor
- 7 tojásfehérje
- 125 g kristálycukor
- egy csipet só
- 150 g liszt
- vaj és liszt a forma kikenéséhez
- 150–200 g sárgabaracklekvár a töltelékhez
- ízlés szerint rum
- tejszínhab a díszítéshez
A Sacher-bevonathoz:
- 200 g ét tortabevonó vagy főzőcsokoládé
- 250 g cukor
- 150–170 ml víz
- Melegítsük elő a sütőt 180° Celsiusra
- Vízfürdő felett olvasszunk csokoládét, ezalatt keverjük habosra a puha vajat a por- és vaníliás cukorral. Amikor kellően habos lett, egyesével keverjük hozzá a tojássárgákat, és habosítsuk addig, amíg kivilágosodik a keverék színe.
- A tojásfehérjét robotgéppel felverjük, amikor elkezd habosodni, lassan hozzáadagoljuk a kristálycukrot, majd verjük kemény habbá az egészet, ez pár percig is tarthat.
- A felolvasztott csokoládét keverjük bele a tojássárga alapú masszába. Ezt követően felváltva keverjük a masszához a kemény tojásfehérjehabot és lisztet.
- A kikevert tésztát kivajazott és kilisztezett formába öntjük, majd nagyjából egy órán át sütjük.
- A kész tortát vegyük ki a formából, és fejjel lefelé fordítva hagyjuk kihűlni.
- Ha teljesen kihűlt a torta, vágjuk ketté, az alsó lapot kenjük meg sárgabaracklekvárral, amit ízlés szerint egy kis rummal is ízesíthetünk, majd helyezzük rá a második tortalapot, végül a torta tetejét és peremét is kenjük be a lekvárral.
- A glazúr elkészítéséhez törjük apró darabokra a csokoládét. Forraljuk néhány percig nagy lángon a vizet a cukorral, ezután vegyük le a tűzről, öntsük egy tálba és hűtsük testhőmérsékletűre, végül adjuk hozzá a csokoládét, és hagyjuk feloldódni a cukros oldatban (a túl forró glazúr tompa fényű lesz, a túl hideg pedig folyós marad).
- Egyetlen mozdulattal öntsük a tortára a glazúrt, majd azonnal oszlassuk el egyenletesen egy spatulával vagy egy széles késsel. A máz megdermedését követően máris fogyasztható.
Forrás: Austria.info