Méz méhpollen
(Fotó: Freepik)

A méhpollen divatos szóval élve igazi szuperétel. Persze nem most vált felkapottá, pozitív élettani hatásait régóta ismeri az emberiség. Kínában például már a Tang-dinasztia idején, a 7. és 10. század között feljegyezték a méhpollen fogyasztásának szokását, és azóta is fontos szerepet tölt be a tradicionális kínai orvoslásban. Manapság Kína a legnagyobb előállítója.

A méhpollen gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben, enzimekben, aminosavakban és antioxidánsokban. Fogyasztható szárítva, granulátum formájában vagy kapszulaként. Íze kellemesen édeskés, virágos, használhatjuk étrend-kiegészítőként, de kerülhet salátákba, desszertekbe és italokba is.

Mi az a méhpollen?

A méhpollen virágpollen, nektár vagy méz, és a méhek emésztőenzimjeinek keveréke. A méhek virágról virágra szállnak, összegyűjtik a virágport, majd visszaviszik a kaptárakba, ahol aztán eleségként tárolják. Itt kapcsolódnak be a folyamatba a méhészek: a kaptár bejárata elé pollencsapdákat helyeznek ki a pollen összegyűjtése céljából, amit aztán szárítanak vagy fagyasztanak. Ez a granulátum a méhpollen legtermészetesebb formája.

méhpollen virágpor
A méhpollen beszerezhető különböző bioboltokban és méhészetek webshopjaiban (Fotó: azerbaijan_stockers/Freepik)

Hogyan használjuk?

A legjobb nyersen fogyasztani, mert akkor tudja maximálisan kifejteni előnyös tulajdonságait. A pirulákat csak le kell nyelni, viszont a granulátumot rászórhatjuk zabkására, joghurtra, gabonapehelyre, levesre, salátára, de a kedvenc smoothie-nkba is beledogozhatjuk. Kezdjünk napi negyed vagy fél teáskanálnyival, ám fontos tudni, hogy amennyiben allergiásak vagyunk a mézre, akkor valószínűleg a pollent sem fogja tolerálni a szervezetünk.

Milyen az íze és hogyan tároljuk?

Ahogy említettük, édeskés, virágos, de attól függően, hogy milyen virágporból készült, lehetnek eltérések. Sokak szerint kesernyés, de megszokható utóíze van. Egyszerre kisebb mennyiséget vegyünk, és tároljuk sötét, hűvös helyen. Le is fagyaszthatjuk.

Forrás: Ízes Élet/the spruce Eats

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •