Kezdőlap Style&Trend Gasztro Itt a várva várt medvehagymaszezon – Készíts belőle túrós pogácsát!

Itt a várva várt medvehagymaszezon – Készíts belőle túrós pogácsát!

(Fotó: Ízes Élet)

Medvehagyma-rajongóknak kötelező kihasználni azt a pár hetet az évből, amikor beszerezhetik kedvenc alapanyagukat. A növény felhasználása hihetetlenül változatos, lényegében csak a fantáziánk szabhat határt, mit készítünk belőle, hogyan esszük. Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva, esetleg levesként, de burgonyás ételeket is fűszerezhetünk vele. Mi most egy klasszikusat, a medvehagymás pogácsa receptjét hoztuk el nektek.

És hogy íze mellett, miért ajánlott ilyenkor a medvehagyma fogyasztása? Többek között azért mert a medvehagyma természetes gyógyír. Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, enyhítheti a fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást és tisztítja a vesét.

Medvehagymás pogácsa

Hozzávalók (1 nagy tepsihez)

  • 25 dkg liszt
  • 25 + 8 dkg vaj
  • 25 dkg félzsíros túró
  • 1 tojássárgája
  • fél tasak instant élesztő
  • 1 kávéskanál só
  • kb. 30 levél medvehagyma
  • 1 kis tojás a kenéshez

Elkészítés:

A medvehagyma fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, amivel számos szív- és érrendszeri megbetegedés megelőzhető (Fotó: Ízes Élet)

A lisztben elmorzsoljuk a 25 dkg vajat, majd hozzáadjuk az áttört túrót, a tojássárgáját, az élesztőt és a sót. Alaposan összegyúrjuk, letakarjuk, és meleg helyen 1 órát hagyjuk pihenni, kelni.

Lisztezett felületen átgyúrjuk, kinyújtjuk a tésztát. A maradék vajat felolvasztjuk, a medvehagymát megmossuk, megszárítjuk, a szárakat levágjuk, a leveleket finomra aprítjuk. Összekeverjük a vajjal. A vajas medvehagyma felével megkenjük a tészta felületét, majd sorban, közép felé tartva egymásra hajtogatjuk a négy oldalát. Egy vastag négyzet alakot kell kapnunk, amely „bezárja” a tölteléket. 20 percet pihentetjük.

Ezután újra kinyújtjuk, majd a töltelék másik felével ismét megkenjük a tészta felületét. A hajtogatást megismételjük úgy, hogy a széleket ugyanabban a sorrendben hajtjuk be középre. Újabb 20 perc pihentetés következik, majd a tésztát 2 cm vastagra nyújtjuk.

Kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk – a vajas töltelék miatt érdemes a szaggatót lisztbe mártani –, a pogácsákat tenyerünkkel felfelé megsodorjuk, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk (hagyunk közöttük pár cm helyet). Tetejüket lekenjük a felvert tojással, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Ha a medvehagymás pogácsa elkészítése után még sütni-főzni lenne kedved, próbáld ki ezeket a recepteket is:

Forrás: Ízes Élet