Hányszor fordult már elő, hogy a hűtőbe benézve megpillantottunk egy rég elfeledett dobozt? Igen, hetekkel korábban került oda, és hiába készíthettünk volna tartalmából még valami finomat, a szemetesben landol a lejárt szavatosságú élelmiszer. Pedig számos okot lehet felsorolni – gazdasági, környezetvédelmi, szociális –, amelyek miatt érdemes lenne okosabban felhasználnunk az ételeket. Az ételmaradékok felhasználása pedig sokkal könnyebb, mint gondolnád, cikkünkben most tippeket adunk a tudatos maradékhasznosításhoz.
Főzzünk úgy, hogy legyen maradék
De maradék egyébként is keletkezik – mondhatnánk elsőre, ám ha jobban átgondoljuk, teljesen logikus az alábbi tanács. A sült hús mellé készülő zöldséges köretből valószínűleg maradni fog? Semmi gond, készítsünk rögtön dupla adagot, így másnap több személynek elegendő mennyiségű levest tudunk majd főzni belőle. Időt és pénzt is spórolunk, ráadásul a felesleges maradékot sem kell kerülgetnünk.
Tároljuk okosan a maradékokat
Az üveg tárolóedények egyrészt újra és újra megtölthetők – az egyszer használatos műanyagokkal szemben –, ráadásul látszik is a tartalmuk. Így ha kinyitjuk a hűtőt, azonnal fogjuk látni, hogy melyik maradékot kell záros határidőn belül elfogyasztanunk. Ételtárolási kisokosunkat itt találod.
Rendezzünk morzsapartit
Jelöljünk ki egy napot a héten, amikor csak a maradékokból főzünk ebédet vagy vacsorát. Aggodalomra semmi ok, nem lesz unalmas a menü, a mindent bele típusú rakott ételek például egyszerre finomak, laktatók és változatosak. A tetejére pedig tökéletes a család által csak kerülgetett megszáradt sajtdarabkák.
Vacsorából másnapi ebéd
A vacsorából főzzünk annyival többet, hogy másnapi ebédnek is elcsomagolhassunk egy adagot. Így egészségesebben tudunk táplálkozni a munkahelyünkön, emellett időt és energiát takarítunk meg.
A maradék felhasználása könnyebb, mint gondolnád, további tippek a következő oldalon.
Nem maradék, hanem hozzávaló
A maradék tészta vagy főtt zöldség a frittata alapja lehet, ha pedig némi friss zöldség marad, egyszerűen dúsítsuk fel passzírozott paradicsommal, és már kész is a gyors tésztaszószunk. Maradék rizsből, húsból és zöldségekből pedig mexikói burritót készíthetünk némi tejföllel és salsával tálalva.
Főzzünk levest
Feljebb már említettük: a köretnek készült főtt vagy sült zöldség alapul szolgálhat a másnapi leveshez. Csak pürésítsük össze a zöldségeket némi alaplével, forraljuk fel egy lábasban, fűszerezzük kedvünkre, és kész is az isteni krémleves.
Mentsük meg a szikkadt kenyeret is
Kövessük az olaszok példáját! Készítsünk panzanellát, azaz olasz kenyérsalátát szárazabb, kockázott kenyérből, maradék zöldségekkel. Ha túl sok a szikkadt kenyér, egyszerűen daráljuk le házi panírozó morzsának.
Tároljunk kisebb adagokban
Ha egy élelmiszerből az olcsóbb, nagyobb kiszerelést vesszük meg a boltban, tároljuk kisebb adagokban, egy részét fagyasztva. Akár a kenyeret is lefagyaszthatjuk, így nem fog idő előtt kiszáradni. És mindig csak annyit enegdjünk fel, amennyit épp megenni szeretnénk. Így mindig friss kenyér kerülhet az asztalra.
Forrás: Ízes Élet/I Value Food