Málta kikötő kis csónakokal
Kép: viewingmalta.com

Sokan nem tudják, pedig Málta búvárkodás szempontjából az egyik a legizgalmasabb európai országok közé tartozik. A víz alatt található barlangok, történelmi hajóroncsok, valamint a Földközi-tengerhez képest meglehetősen gazdag élővilág igazi kincs a kalandra vágyó merülőknek. Ráadásul a kedvező földrajzi adottságai miatt a törpeállamban még a hidegebb hónapokban is lehetséges ennek az izgalmas kedvtelésnek hódolni. Sőt, sokak szerint ilyenkor a legcsodálatosabb a tengeri élet. Ha még nem győztünk meg, akkor most mutatunk öt okot, hogy miért érdemes télen is Máltát választanod, ha a búvárkodás és a tengeri élet szerelmese vagy. Bár idén egyelőre nem egyszerű utazni, de tedd fel a bakancslistádra Máltát, és amint ismét lehet szabadon világot látni, úgy vágj te is neki a kalandnak!

1. Meleg tengervíz

Máltán a tengervíz hőmérséklete télen sem süllyed 14°C – 16°C alá. Néha még a levegő hőmérsékleténél is melegebb. Ilyen hőmérsékleten kényelmesen lehet vastag téli neoprén (7mm +), vagy száraz ruhában merülni.

2. Kiváló vízalatti láthatóság

málta búvárparadicsom
Málta igazi búvárparadicsom az év minden évszakában. (Fotó: Welcome Center Malta)

A Földközi-tenger híres a tisztaságáról, relatív magas sótartalma miatt nem igazán algásodik. Télen ez a vízalatti láthatóság Málta partjainál akár 40 méterig is terjedhet! Így a tél a legideálisabb időszak a vízalatti fényképezéshez.

3. Csodálatos tengeri élet

A tél az az évszak, amikor a legjobban meg lehet figyelni a tengeri élővilágot, főként a halrajokat. Nem ritkák a tengeri keszeg (dentex), a hosszabb fajta tengeri sügér (grouper) és a fattyúmakréla (amberjack) rajok. A tengeri élet télen „virágzik”, ilyenkor sokféle látnivaló akad a lecsökkent víz alatti aktivitás és a jó láthatóság miatt. A hagyományos máltai hal is, a Szt. Péter hala (más néven John Dory) a téli hónapokban emelkedik fel a mélyből a melegebb vizekbe és színpompás pikkelyeivel lenyűgözi a búvárokat.

búvárkodás tengeri élet halak
A tengeri élet sokkal gazdagabb, legalábbis jobban megfigyelhető a hidegebb hónapokban. (Fotó: Wirestock/Freepik)

Hogy miért Málta a legjobb búvárparadicsom Európában, azt a következő oldalon megtudhatod.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2