magyar zene háza budapest
(Fotó: ligetbudapest.hu)

A világ legjobban várt, 2021-ben elkészülő épületei közé sorolta a CNN amerikai hírtelevízió “The transformative buildings set to shape the world in 2021″ (Épületek, amelyek megváltozatják a világ alakját 2021-ben) című cikkében a Budapesten épülő Magyar Zene Házát.

Múzeum, zenei rendezvényhelyszín és oktatási központ egyben

Mint a cikk kiemeli, a festői Városligeti-tó mellett épülő ház “hullámzó” tetőszerkezete engedi a fákat “áttörni” az ég felé. Az épület fő célja, hogy felhívja a figyelmet Magyarország gazdag zenei hagyományaira, azonban ennél sokkal többet is kínál. A nyilvánosan elérhető szolgáltatások a parklátogatókat is becsábítják majd a földszintre, amelynek áttetsző dizájnja elmossa a kint és a bent közötti különbséget. A világszerte ünnepelt japán építész, Fudzsimoto Szou által tervezett Magyar Zene Háza a Liget Budapest projekt egyik kiemelkedő beruházása lesz, írja a CNN.

liget budapest projekt
A Magyar Zene Háza úgy lett tervezne, hogy a kinti és a benti környezet határvonalai elmosódjanak. (Fotó: ligetbudapest.hu)

A Liget Budapest Projekt beruházásai radikálisan újragondolják a főváros legnagyobb parkját

Noha a világjárvány szerte a világon hátráltatja a beruházásokat, 2021-ben mégis jó néhány izgalmas épületet adnak át. Mivel ezeket az ingatlanokat évekkel ezelőtt tervezték, várhatóan nem fogják tükrözni a koronavírus-járvány óta előtérbe került tervezési prioritásokat. Összhangban vannak a legjobb kortárs építészet “polgárian nagyvonalú és fenntartható szellemével” – méltatja a listán szereplő épületeket a CNN cikke.

magyar zene háza városliget
(Fotó: ligetbudapest.hu)

A listán a Magyar Zene Háza mellett olyan beruházások szerepelnek, mint a New York-i Far Rockaway Könyvtár, a Tajpeji Előadóművészeti Központ, a quitói Aquarela lakókomplexum vagy a rönnei (Dánia) Hotel Green Solution House, amely a világ első “klímapozitív” szállodája lesz.

Forrás: MTI, CNN

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •