koppenhága csatorna

Felmérések sokasága jut arra az eredményre, hogy Koppenhága a világ legjobb életminőséget kínáló városai közé tartozik. A víz közelsége és a sokféle kulturális lehetőség mellett ehhez a fejlett infrastruktúra és a gondos városfejlesztés is hozzájárul. A kortárs divat, a letisztult dizájn és az élvezetekkel teli életstílus kedvelőinek Dánia fővárosa kötelező látnivalókkal szolgál. Koppenhága látványosságai között érdemes megemlíteni a világhírű Tivoli vidámparkot és a dán királyi család téli rezidenciájaként magasodó Amalienborg palotát. A város központjában a stílusos üzletek és ízlésesen díszített kávézók sorát a hagyománytisztelő és modernkori épületek harmonikus elegye színesíti. És akkor még nem beszéltünk a csodálatosan kialakított vízpartokról, kikötőöblökről és csatornákról. Következzenek a főbb koppenhágai látványosságok, amelyeket – mihelyst újra módunkban áll utazni és turistáskodni – érdemes megnézni akár egy hosszú hétvége során.

1. A világhírű Tivoli vidámpark

1843-ban nyitotta meg kapuit a Tivoli, amely az 50 évvel később épült városháza és az immár több mint 100 éves központi pályaudvar közvetlen szomszédságában terül el. A Tivoli Gardens területén a vidámpark mellett történelmi épületeket, egzotikus kerteket találunk.

tivoli koppenhága
A „Tivoli” a párizsi Jardin de Tivoli-ra utal; fotó: Flickr/JKenning

2. A legfelkapottabb koppenhágai látványosság: Nyhavn csatorna

Koppenhága látványosságai közül az egyik legfelkapottabb az „új kikötőként” ismert Nyhavn csatorna. A XVII. században épült azzal a céllal, hogy összekösse a belvárosi piacteret a tengerrel. A csatorna két oldalán álló színes házak számos fényképen visszaköszönnek, az aljukba épített üzletek, kávézók, bárok és éttermek pedig népszerű találkozási pontként szolgálnak. A Nyhavn csatorna partján álló, ma már művészeti galériaként használt Charlottenborg palota születése ugyancsak a XVII. századra tehető.

koppenhága látványosságai
A látnivalókat a MINI Cooper SD Clubman ALL4 modellel mutatjuk be

3. Ahol a dán királyi család él

A XIX. század elejétől a dán királyi család a kicsit északabbra található Amalienborg palotában lakik. A palotatéren, amelyet négy, szinte teljesen egyforma palota fog közre, ebédidőben mindennap megtekinthető az őrségváltás. A tér közepén V. Frigyes dán király lovas szobra áll.

amalienborg dánia
Klasszicista homlokzatú paloták, belül rokokó stílusban; fotó: Thousand Wonders

4. Koppenhágai látványosság az öbölnél

A kikötőöböl keleti oldalán, az Amalienborg palotával szemben látható a modernkori dán építészet egyik legkülönlegesebb példája, amely 2005-ben készült el. Körbefutó üveghomlokzatával és szélesen elterülő fém tetejével az új operaház Koppenhága leglenyűgözőbb épületei közé tartozik. A Koppenhágáról alkotott városkép egyik leginkább meghatározó építménye: a színház keskeny téglák és nagyméretű üvegfelületek keveredésével megalkotott homlokzata a kikötő öreg raktárépületeire emlékeztet, stílusos kontrasztot alkotva a környék hagyománytisztelő épületeivel. A körülötte húzódó, fából készült, széles gyalogoshíd az éjszakai baglyok kedvelt kiindulópontja, főleg nyáron.

operaház koppenhága
A Nyhavn csatorna közvetlen közelében álló, vízre tervezett új színház 2008-ban nyitotta meg kapuit

5. A legmodernebb dán épület

Az Amager szigeten található a 2009-ben épült Concert Hall rendezvényközpont, amely egy 45 méter magas kocka átlátszó, kéken világító üvegszál-homlokzattal. A holland Királyi Nemzeti Könyvtárnak (Royal National Library) otthont adó „Fekete Gyémánt” („Black Diamond”) egy sötét gránittömbökkel borított, 1999-ben épült monumentális alkotás, amelynek egyik oldalát feltűnően lejtő formában álmodták meg a tervezők.

Copenhagen Concert Hall
Esti kivilágítás – Concert Hall; fotó: Wikimedia

A kultúra és a történelem mellett Koppenhága városát a divat és a dizájn aktuális irányzatai is átjárják. Dánia üzleti metropolisza számos nemzetközi hírű divatmárkának ad otthont. A cipők, ingek és ruhák kavalkádja azonban nem elég. A Koppenhágai látványosságok miatt érkező turisták számos üzletben a jellegzetes dán berendezési stílussal találkozhatnak, amelyben a letisztult formák és a természetes színek a meghatározók.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •