elsosegelynyujtas2
Hasznos, gyakorlati tudást kaphatunk a foglalkozásokon

Az utakon talán nincs is hasznosabb tudás az elsősegélynyújtás fogásainál. Hiába kötelező elsősegély-vizsgát tenni a jogosítvány megszerzéséhez, a legtöbben elfelejtik az alapismereteket. És bár addig jó, amíg nincs vészhelyzet, a hasznos, gyakorlati tudás a mindennapi életben előforduló rosszullétek és kisebb balesetek szakszerű ellátását teszi lehetővé. De akár életet is menthet.

Minden megyében lesz foglalkozás

A Magyar Vöröskereszt idén is elindítja Hősképző programját, amelynek köszönhetően ingyenes elsősegélynyújtást népszerűsítő és oktató foglalkozásokat szerveznek országszerte. Augusztustól november végéig várják az érdeklődőket. A pontos helyszínekről és időpontokról a Vöröskereszt honlapján érdeklődhetnek a jelentkezők. A kampány minden hónapban más-más világnaphoz kapcsolódó aktuális üzenettel igyekszik felhívni a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára.

elsosegelynyujtas
A Hősképző program a felnőtt lakosság megszólítása mellett a fiatalok – elsősorban az általános- és középiskolás korosztály – elérésében sikeres

Tavaly tízezren tanulták meg az elsősegélynyújtás alapjait

Például augusztus 12-én, a Fiatalok Világnapján az új generáció felkészítésével és a gyermekek elsősegélynyújtásával foglalkoznak. Szeptember 12-én, az Elsősegélynyújtás Világnapján a laikus segítőket érő lelki hatásokra hívják fel a figyelmet. Október 16-án az Újraélesztés Világnapja kerül a középpontba, míg november 27-én a Magyar Véradók Napja lesz, amelyen a véradással történő segítségnyújtást népszerűsítik. Tavaly csaknem tízezer résztvevő számára biztosítottak lehetőséget az elsősegélynyújtó ismeretek bővítésére, a meglévő tudás felfrissítésére.

elsosegelynyujtas FB
Október 16-án az Újraélesztés Világnapja kerül a középpontba, fotó: Magyar Vöröskereszt Facebook

Nyáron nagyon sokan indulnak útnak, balesetből is akad bőven, így az elsősegélynyújtás mellett további két fontos dolog van. Az első, hogy próbáljuk elkerülni a baleseteket – a kockázat például jelentősen megnő, ha papucsban vezetünk. Az is nagyon lényeges, hogy elegendő vér álljon rendelkezésre annak, akinek szüksége van rá. Éppen ezért a Vöröskereszt szerte az országban, számos helyszínen szervez véradást.

Fotók: Magyar Vöröskereszt

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •