veradas_nyaron
Értékes nyereményekkel díjazzák a véradókat idén nyáron; fotó: Pixabay

Két dolog miatt nagyon fontos a véradás nyáron. Egyrészt ilyenkor többen indulnak útnak, több a baleset, ezért több vérre van szükség. Másrészt a rendszeres véradók is útra kelnek, a szabadságok, nyaralások miatt pedig csökken az önkéntesek száma. A zökkenőmentes vérellátás megszervezése a nyári hónapokban tehát még nehezebb feladat, pedig naponta 1600-1800 véradóra lenne szükség a megfelelő ellátáshoz.

Voroskereszt_Nyari_koncepcio-2_veradoknak-V02
Nyári kampány igyekszik felhívni a figyelmet az önkéntesség e formájára; fotó: Magyar Vöröskereszt

Véradás nyáron: a fesztiválok sem maradnak ki

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat július 1-je és szeptember 1-je között kampányt indít „Neked egy óra, három embernek az élet” néven. Szerte az országban számos helyszínen, fesztiválon adhatunk vért. Többek között az EFOTT Fesztiválon, a Művészetek Völgyében, de a FEZEN Fesztiválon is várják a véradókat. A pontos véradóhelyszíneket és időpontokat a www.veradas.hu és www.ovsz.hu oldalakon, valamint a Vöröskereszt ingyenes véradás mobil applikációján lehet megnézni. Azok, akik vért adnak, egy személyes köszönőkártyát kapnak, amelyen egy egyedi kód is található. Ezt a Vöröskereszt honlapjára tölthetik fel a véradók az értékes nyereményekért.

Tavaly 390 ezren adtak vért

Jelenleg a 18-65 év közöttiek, 50 kg felettiek adhatnak vért, és két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. Egy véradás során 450 ml vért vesznek le, amelyből háromféle készítményt állítanak elő. Tavaly közel 390 ezer véradó élt az önkéntesség e formájával. A megyék közül Pest megye volt a legaktívabb.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •