tokió 2020 olimpia bronzérem
(Fotó: olympics.com)

A szerdai volt a magyarok eddigi legerősebb napja a tokiói olimpián. A magyar férfi kardválogatott bronzérmet szerzett a fegyvernem szerdai csapatversenyében a tokiói olimpián. Tóth Krisztián szintén bronzérmet nyert a 90 kilogrammosok között szerdán a tokiói olimpia cselgáncstornáján. Gratulálunk, fiúk! Ezt se hagyd ki: Tokió 2020: Milák Kristóf olimpiai bajnok 200 méter pillangón

Legutóbb 25 éve, az atlantai olimpián végzett dobogós helyen a magyar csapat kardvívásban

szilágyi áron kardvívás csapat bronz olimpia
A bronzérmes magyar kardcsapat, Szilágyi Áron (j), Szatmári András (j2), Gémesi Csanád (b2) és Decsi Tamás (b) a férfi kardozók csapatversenyének bronzmérkőzése, a németekkel vívott küzdelem utáni díjátadón (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András, Gémesi Csanád összeállítású gárda 45-40-re nyert a németek ellen. A bronzmeccsen végig magabiztosan vezető magyar csapat az utolsó körre szállította az izgalmakat. A rendkívül küzdelmes utolsó asszóban Szilágyi 40-26-nál vette át a stafétát Szatmáritól, a frissen háromszoros olimpiai bajnoknak azonban meggyűlt a baja német ellenfelével, aki egészen 43-40-ig tornázta fel a csapatát. Szilágyi szenvedett, de végül sikerült bevinnie két tust, majd térdre rogyott, és amikor a mérkőzésvezető végre megengedte, berohanó társaival összeölelkezve ünnepelte a páston a rég várt ötkarikás érmet.

Tóth Krisztián a magyar dzsúdósport tizedik érmét szerezte tokiói ötkarikás játékokon

tóth krisztián cselgáncs
Tóth Krisztián, a férfi cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjának bronzérmese a díjátadón (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Az MTK versenyzője, aki júniusban bronzérmet nyert a budapesti világbajnokságon, a bronzéremért Mihail Igolnyikov ellen lépett tatamira. A meccs hamar drámaivá fordult miután a bíró egymás után kétszer is megintette a világranglista harmadik helyén álló magyar cselgáncsozót. Az orosz átmenetileg egy vazaarit is kiharcolt, de ezt videózás után törölték. Következett az aranypontig tartó hosszabbítás, amiben Tóth egyik akcióját nézték vissza, de a küzdelem folytatódott. A ráadásból 3:28 perc telt el, amikor a 27 éves magyar versenyző sokadszorra ugrott be ellenfele alá és fogta be a bal karját, ám ezúttal addig húzta lefelé a már fáradó Igolnyikovot, hogy vazaarit értően a földre vitte.

A győzelem után Tóth Krisztán azzal kezdte, hogy számára az egész nap egy csoda volt. “Akkor is az lett volna, ha itt marad az érem, de Rio után főleg egy csoda volt a mai nap” – fogalmazott, majd köszönetet mondott mindenkinek, elsősorban családjának és az MTK szakosztályának.

A világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián Szilágyi Áron kardvívásban nyert aranyérmet, amivel a sportág történetének első háromszoros olimpiai bajnoka lett. A még csak 23 éves Siklósi Gergely, élete első olimpiáján pedig ezüstérmes lett párbajtőrben. Kedden Milák Kristóf új olimpiai csúccsal, 1:51.25 perccel nyert aranyérmet 200 méter pillangón.

Az alábbi cikkek is érdekelhetnek:

Forrás: MTI

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •