milák kristóf tokió 2020 olimpia aranyérem
Az aranyérmes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az ellenfeleknek esélyese volt, a világbajnok és világcsúcstartó Milák Kristóf olimpiai csúccsal nyert aranyérmet 200 méter pillangón a tokiói olimpia úszóversenyének szerdai napján. A szám másik magyar indulója, Kenderesi Tamás a negyedik helyen végzett. Gratulálunk, Kristóf! Ezt nem akarod kihagyni: Jellemtelen, egoista viselkedés! – Hosszú Katinka visszalépése hatalmas felháborodást váltott ki

Milák Kristóf megdöntötte Michael Phelps 2008-as olimpiai csúcsát döntötte meg

A Budapest Honvéd 21 éves világklasszisa már az első 50-en élre állt, hiába kezdett be tőle megszokott módon a dél-afrikai Chad le Clos, London ötkarikás bajnoka. Milák féltávnál ugyan visszaesett a harmadik helyre, de a második százra fordulva magabiztos előnyre tett szert, mert közvetlen riválisai fáradni kezdtek, míg a Rióban bronzérmes Kenderesi szokásos taktikájával versenyzett, azaz a mezőny hátsó felében, hatodik-hetedik tempózott energiát spórolva az utolsó 50 méterre.

milák krisztóf
A magyar úszó új olimpiai csúccsal, 1:51.25 perccel nyert (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A hajrában már csak az volt a kérdés, hogy a magyar úszó milyen idővel diadalmaskodik. Milák Kristóf végül 1:51.25 perccel, minden idők harmadik legjobb eredményével, megdöntötte a legendás Michael Phelps pekingi, 2008-as olimpiai csúcsát. A Rióban bronzérmes Kenderesi egészen a negyedik helyig jött fel, 1:54.52 perccel csapott a célba, mindössze hét századdal lemaradva a bronzéremről.

Milák a magyar olimpiai csapat harmadik érmét, közte a második aranyát nyerte a japán fővárosban. A világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián Szilágyi Áron kardvívásban nyert aranyérmet, amivel a sportág történetének első háromszoros olimpiai bajnoka lett. A még csak 23 éves Siklósi Gergely, élete első olimpiáján pedig ezüstérmes lett párbajtőrben.

Az alábbi hírek is érdekelhetnek:

Forrás: MTI

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •