kozlekedik a csalad fodij skoda fabia (2)
A család megnyerte, Gabi megkapja a Škoda Fabiát

Nem az autóért versenyeztek, mégis egy Škoda Fabiával lett gazdagabb a kaposvári Bitó család. Ők nyerték az ORFK–Országos Balesetmegelőzési Bizottság, az Autós Nagykoalíció és a Porsche Hungaria támogatásával indított, Közlekedik a család elnevezésű országos közlekedésbiztonsági vetélkedősorozatot.

A Közlekedik a család elnevezésű országos vetélkedőt többek között azért indították útjára, hogy minél több család elsajátíthassa a biztonságos közlekedés csínját-bínját. Idén a megyei versenyeken 682 család vett részt, a döntőre a húsz legjobb került be – ők indulhattak a fődíjért. Aki pedig bejutott a döntőbe, mindenképp nyert. Ám nemcsak tudást, kalandot, jókedvet, hanem üzemanyag-utalványt, ajándékcsomagot, és egy hosszú hétvégére szóló belföldi üdülést is.

közlekedik a család nyertes
A Škoda Fabia ezentúl az édesanya autója lesz

 Jó kis masina

Idén a legjobbnak a Bitó család bizonyult, akik a napokban hozták haza az új autót. A gépészmérnökként dolgozó édesapa, Bitó József elárulta, hogy a felesége, Gabriella Suzuki Swiftjét cserélik le az új kocsira. A családi autó, a Toyota Corolla pedig megmarad Józsefnek. „Én is mentem az új kocsival egy próbakört, jó kis masina. Nem kizárt, hogy a nagyikhoz is elmegyünk vele egyszer-egyszer Kőszegre, illetve Somogyba.”

skoda fabia
Megérkezik a fődíj

 Közlekedik a család: az interneten bukkantunk rá

Józsefék négyen nem először indultak a versenyen, tavaly is részt vettek rajta, akkor a 11. helyen végeztek. „Az interneten böngészve találtam a hirdetést, és úgy gondoltam, épp jó lenne a számunkra. Van benne autós ügyességi próba, elmélet, és kerékpáros vetélkedő, mi pedig sokat bringázunk a környéken a fiammal. A gyerekeim pont akkor készültek a kismotor vizsgájukra, ezért otthon voltak a KRESZ-ben. Márton 16 éves, matek-fizika szakos gimnazista, mérnöki pályára készül. Liliána 18 éves, és a BME ipari termék- és formatervező szakra felvételizett. A lányom az idén már nem vehetett részt a versenyen, de lelkileg támogatott bennünket. Egyébként Marci most vizsgázik A1-es nagymotorra, Liliána pedig remélhetőleg a nyáron megszerzi a B kategóriás jogosítványt.” 

versenydonto kozlekedik a csalad
Az országos döntőben elméleti feladatokat is meg kellett oldaniuk a családoknak

Kerékcserében igazán profik

Józsefék tavaly nem készültek a versenyre, mégis megnyerték a megyei vetélkedőt, és úgy jutottak el az országos szintű versenyre. Idén nyáron viszont már azon dolgoztak, hogy mindenképp ott legyenek az országos döntőn. „Nagyon jó hangulatú rendezvény, kifejezetten szórakoztató, ezért is szerettünk volna minél tovább eljutni benne. Gabriella az elméleti részből készült: KRESZ-t tanult, és elsősegély ismereteket. Mi pedig Marci fiammal kerékpárral gyakoroltunk, illetve én autóval is igyekeztem ügyességi feladatokat megoldani. Végül olyan feladat nem volt a versenyen, amilyet mi magunknak gyakorlás céljából kitaláltunk, de legalább némi rutint szereztünk az ügyességi feladatokban.”

elsosegely feladat
Biciklis baleset sérültjeit látták el a versenyzők

Idén a kerékcsere ment a legjobban a családnak, ők végeztek vele a leggyorsabban. „A többi feladatban nem nyertünk, de mindig az első harmadba kerültünk. És ez elég volt ahhoz, hogy az összesítésben a legjobbak legyünk. Nem görcsöltünk, élveztük, amit csinálunk, és valójában csupán az első hatba vártuk magunkat. Az, hogy végül megnyertük, nagy meglepetés volt számunkra is. Mindannyian boldogok vagyunk, hogy ez így sikerült!”

A szülői minta sokat számít

Sok hasznos dolgot lehet tanulni egy-egy ilyen versenyen. Például olyanokat is, amelyeket ritkán veszünk igénybe, mégis jól jöhetnek váratlan helyzetekben. „A valósághoz nagyon hasonló szituációban gyakorolhattunk, amikor három vérző sérültet kellett ellátni – meséli József. – Ez a tapasztalat egy esetleges baleset során akár hasznunkra is válhat majd.”

kozlekedik a csalad nyertes (2)
Marci mindig is sokat tanult a szüleitől, amikor együtt együtt utaztak az autóban

A szülők mindig is a biztonságos közlekedésre nevelték a gyerekeket, akik miközben a családi autóban utaznak, óhatatlanul megtanulják az alapvető tudnivalókat. „Mindig nagyon fontosnak tartottam, hogy ne ész nélkül vezessenek. Hanem vigyázva, defenzíven, vagyis mindig figyeljenek arra, hogy bárhonnan veszély bukkanhat fel. Amikor a kismotorra megszerezték a jogosítványt, elmentem velük egy körre, hogy lássam, hogyan vezetnek. Ha valamilyen apró hibát észrevettem, azt megbeszéltük. Azóta már mindketten több ezer kilométert vezettek, balesetmentesen. Azt akartam elérni, hogy ne hencegjenek az úton. Ne kivagyiságból üljenek fel a motorra vagy a volán mögé, hanem észnél legyenek, ha kimennek a forgalomba. És ez sikerült is.”

vezetestechnikai tanpalya
Még a rutinos sofőrökön is kifoghat egy-egy nehezebb gyakorlat

Józsefék sokat járnak a messzebb élő nagyszülőkhöz. Az évek alatt számos olyan szituációt éltek át együtt az utakon, amelyeket közösen átbeszéltek. „Elemeztük, ki mit csinált jól vagy rosszul, hogyan lehetett volna elkerülni bizonyos helyzeteket, vagy hogyan lehetett volna felkészülni rá. Ez a sok tapasztalat nem múlt el nyomtalanul bennük.”

feladatmegoldas kozlekedesbiztonsag
A családok közösen oldották meg a feladatokat, mindenki kivette a részét belőle

Közlekedik a család: generációkat taníthat meg a biztonságos közlekedésre

József 30 éve vezet, 17 évesen szerzett jogosítványt, és mai napig szívesen ül a volán mögé. „Lendületesen vezetek, nem vacakolok sokáig, ha zöldre vált a lámpa, de nem száguldozom. Az alapvető viselkedést azonban egy ilyen vetélkedő nem tudja átformálni az emberekben. De az, hogy a család közösen vesz részt benne, talán a következő nemzedéknek egy újabb ilyen verseny által megtanítható.

gokart kozlekedik a csalad
Minél hamarabb tanulja meg a gyerek a biztonságos közlekedés alapjait, annál jobb

A hozzáállás kicsit belülről is fakad. Nem azért kell lassan menni lakott területen, mert traffipax lehet, és ha elkapnak, büntetést fizetünk. Hanem hogy az ott lakók biztonságban élhessenek. Ezt kellene mindenkinek megértenie. No meg persze azt, hogy az autó veszélyes üzem, és nem az utakon kell versenyezni, mert annak könnyen rossz vége lehet. Ha ezt kicsi korban elmondjuk a gyereknek, és mi is ehhez tartjuk magunkat, akkor van remény a közlekedési morál megváltoztatására. A gyerekeim is azonnal jelzik, ha hibázom vezetés közben. Már akkor is egyből szólnak, ha például véletlenül átsuhanok a sárgán.”

Figyeljétek továbbra is az oldalunkat, illetve az ORFK–Országos Balesetmegelőzési Bizottság oldalát, mert hamarosan olvashattok a jövő évi versenyre való nevezésről, ahol akár ti is megnyerhetitek a fődíjat, egy új autót!

Fotók: ORFK Kommunikációs Szolgálat