scala versenykek
Szeretjük a fehér autókat, de sokan vásárolnak kéket, és uralomra tör a szürke

Legyünk őszinték: az, hogy milyen színű autóban ülünk, nekünk, nőknek igenis fontos! Mindennek a lelki oldalával, vagyis a színpszichológiával bővebben ebben a cikkben foglalkoztunk. És most azt is eláruljuk, melyek a legnépszerűbb autószínek szerte a világon, megnézzük, hogy a ŠKODA -nál mi megy, és arra is keressük a választ, hogy vajon milyen szerepet játszik a szín a dizájnban? Illeszkedhet egy fényezés tökéletesen az autóhoz?

Megy a metál és a szürke

A SCALA és City-SUV KAMIQ sorozat hamar rátalált rajongói táborára, s e különböző vásárlói célcsoportokat természetesen színválasztáskor is más-más preferenciák jellemzik – A SCALA vásárlói körében a sportos Versenykék metál a favorit. 2019-ben gyártott példányainak összesen 17,4 százalékát erre a színre fényeztették, s a második Sötétszürke metált 15,5, a harmadik Feketemágia gyöngyház pedig 14,7 százalékos részarányaikkal utasította maga mögé a kompakt ferdehátú modell színpalettáján. A SCALA-vásárlók összességében 74,6 százaléka döntött a tízféle kínált metálfényezés valamelyike mellett. 25,4 százalékuk a négy alapszín közül választott.

skoda scala kek auto
SCALA Versenykék metálban

A KAMIQ City-SUV modelleken – amit mi is teszteltünk, fehérben – és a teljes európai piacon a szürke tónusok dominálnak. A KAMIQ a leggyakrabban választott Sötétszürke metál fényezésével a teljes európai piacot jellemző trendet követi. 2019 folyamán, 16,1 százalékos részesedéssel ugyanis a Sötétszürke metál lett itt a legkedveltebb fényezés. Másodikként a Feketemágia gyöngyház 13,6, míg a harmadik helyen a Holdfehér metál végzett 12,2 százalékkal. A metálfényezések aránya e modellnél 78,2 százalékra adódott. A Sötétszürke metál és az Acélszürke alapszín (6,5 százalék) együttesen 22,6 százalékot tett ki, a fehéret (20,6 százalék) megelőzve összességében a szürkét avatva a KAMIQ legnépszerűbb színtónusává.

A legnépszerűbb autószínek világszerte

Az Axalta festékgyártó által a legnépszerűbb autószínekről már 1953 óta évente elkészített globális tanulmány szerint 24 százalékos részaránnyal 2019-ben bizonyult első ízben a szürke a leggyakrabban választott színnek Európában. A fehér 23 százalékkal a második helyre szorult. Világszerte 38 százalékkal továbbra is a fehér a legnépszerűbb autószín, Ázsiában például a 49 százalékot is eléri a fehér gépkocsik részaránya.

uj skoda kamiq
Bár a Kamiq leginkább sötétszürkében népszerű, nekünk a fehér tesztautó is nagyon bejött

Összességében a visszafogott színek dominálnak az autók fényezéseiben, ezek a legnépszerűbb autószínek. A világszerte gyártott gépkocsik mintegy 80 százaléka a fehér, a fekete, a szürke és az ezüst árnyalataiban gördül le a szerelőszalagról. A ŠKODA SCALA és a KAMIQ palettájáról azonban az individualisták is „színt vallhatnak”, például a Velvet vörös metálfényezéssel, amely 2019-ben 9,1 százalékkal az ötödik helyen állt a KAMIQ legnépszerűbb színei között, míg a SCALA vásárlóinak 3,6 százaléka döntött ezen élénkvörös árnyalat mellett.

skoda kamiq
A ŠKODA SUV-modellje Velvet vörösben

Öt rétegből épül fel az autók fényezése

A ŠKODA gépkocsik fényezése öt különböző rétegből áll, mégis összesen mindössze 0,1 milliméter vastag. A tényleges színréteg csupán 20 mikrométer (0,02 milliméter) és a fényezőrobot-karok egy foszfátréteg, a műanyagborítású korrózióvédelem és a töltőanyag után negyedik rétegként hordják fel. A fedőbevonatot egy 30 mikrométeres átlátszó lakkréteg alkotja, amely mindössze 37 másodperc alatt kerül fel a karosszériára – a ŠKODA AUTO ezzel a teljes Volkswagen Csoporton belül a leggyorsabb fedőlakk-felhordó berendezésekkel rendelkezik. Az új fényezősor egész Európában az egyik legmodernebb és legkörnyezetkímélőbb ilyen technika, amellyel éves szinten 168 ezer darabbal összesen immár 812 ezer járműre bővült a helyi fényezőkapacitás.

A következő oldalon egy mini-interjút olvashatsz Carola Maria Kertzscherrel, a ŠKODA Design szín- és anyagkoordinátorával.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2