autóvásárlás hitel használt autó árak
Leginkább az 1 millió forint alatti és a 2-3 millió forintos autókat keressük; fotó: Freepik/xb100

Elszabadultak az árak a használt autó piacon az utóbbi másfél-két évben, de kérdés, milyen okok vezettek idáig, és meddig emelkedhetnek tovább. A Das Welt Autó legújabb podcastjából, a Neppermentes övezet című műsorból szemléztünk. Tipp: Esős időben a legnagyobb ellenséged az aquaplaning. Te tudod, mit tehetsz ellene?

„Amikor elkezdődött a pandémia tavaly március elején, az minden autókereskedőre sokkolóan hatott. Sokan attól tartottak, hogy hasonló gazdasági válság jön, mint 2008-ban. Erre ráerősített néhány finanszírozó is, akik dömpingáron kezdtek el áprilisban autókat értékesíteni – mondja Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója. – Amikor viszont megnyithattak a kereskedések, az emberek megrohamozták a szalonokat, és nagyjából négy hónap alatt kiürítették az akkori készletet, a növekedés robbanásszerű volt.”

A járvány miatt az is autót vett, akinek azelőtt nem volt

autó szerelem autóvásárlás hasznos autós kiegészítők
A pandémia miatt olyanok is elkezdtek autót venni, akiknek korábban nem, vagy csak egy volt, de nem akartak tömegközlekedéssel utazmi (fotó: Freepik/senivpetro)

Karancsi László, a Porsche Buda használt autó értékesítője szerint a koronavírus-járvány elején sok autó érkezett vissza a különböző visszavásárlási lehetőségek miatt a kereskedésekhez, ezért sok jármű felgyülemlett. Bár a vevők akkor még nem jelentkeztek, időközben az új autók ára emelkedni kezdett, valamint a várakozási idő is megnőtt, mert a gyártók nem tudtak a lezárások miatt alkatrészeket beszállítani. Ezt se hagyd ki: A Porsche csinos értékesítőjének a Taycan a kedvence, a női autóvásárlóknak a Cayenne

Emellett a cégeknek is lépni kellett, ezért elkezdték vásárolni a használt autókat, amit a magánemberek is észrevettek, és azt mondták, megfelel nekik egy-két éves autó is, ezért az idősebb járműveket nem újra, hanem fiatalabbra kezdték el cserélni. A forint gyengülése is jelentős hatással volt arra, hogy felmentek az árak, ráadásul a pandémia miatt olyanok is elkezdtek autót venni, akiknek korábban nem, vagy csak egy volt, de nem akartak tömegközlekedéssel utazni. Ez is érdekelhet: Eláruljuk, hogyan add el használt autódat fele annyi idő alatt

A következő oldalon megtudhatod, hol hallgathatod meg a szakértők podcastját.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2