aquaplaning
(Fotó: Kyrylo Kholopkin/Unsplash)

Azt gyakran tapasztaljuk, hogy nagy esőzések után az úttesten nem mindig tud a csapadék kellő gyorsasággal elfolyni, ezért összefüggő vízréteg, vagy vízátfolyás is kialakulhat. Ez a vízréteg kellően nagy sebességnél meg tudja akadályozni, hogy az abroncsok közvetlenül az úttesthez tapadjanak. Ilyenkor az abroncsok már nem képesek kellő mennyiségű vizet kiszorítani és létrejön az aquaplaning, más néven a „vízen futás” vagy „vízre felfutás” jelensége. Olvass tovább, és megtudhatod, hogyan kerüld el a vészhelyzetet esős időben. Tipp: Így szabadulj ki a süllyedő autóból! Mutatjuk az életmentő lépéseket

Milyen körülmények között fordul elő az aquaplaning?

Az, hogy az aquaplaning jelenség bekövetkezik-e vagy sem, több tényezőtől is függ. Ilyen például az úton található vízréteg vastagsága, a gumiabroncsok profilmélysége, nyomása és mintázata, a jármű tömege, és sebessége. Minél nagyobb a sebesség, annál nagyobb a veszély is. Ez az egyik oka például, hogy a statisztikákat nézve az autópályákon, gyorsforgalmi utakon gyakrabban fordul elő az aquaplaning jelenség, mint a vidéki utakon, hiszen itt gyorsabban is vezetünk. Az egyenetlen útfelszín, enyhe lejtés, az esetleges mélyedések, kanyarok, aluljárók, nyomvályúk és minden olyan hely, ahol nehezebben tud elfolyni a csapadékvíz, kiemelt veszélyt jelent.

vízkár pick up
Még egy pick-upnak is meggyűlik a baja egy heves nyári vihar után hömpölgyő vízzel, hát, még egy kissebb autónak (Fotó: Wade Austin Ellis/Unsplash)

Hogyan csökkenthetjük az aquaplaning veszélyét?

Nézzük meg az alapoktól, mit is tehetünk ellene. A tesztek során, és az életben is sok esetben bebizonyosodott, hogy az abroncsok profilmélysége alapvetően befolyásolja az aquaplaning-küszöb értékét. Minél nagyobb az abroncs profilmélysége, annál magasabb sebesség mellett fog felúszni. „Új abroncsokon vagyunk tehát legnagyobb biztonságban, és a gumik kopásával ez folyamatosan csökken. A törvényi minimum 1,6 mm – amit elérve már valóban jóval nagyobb a veszélye az aquaplaning kialakulásának. Ezért javasoljuk, hogy a 3 mm-es profilmélység elérésekor cseréljék az abroncsokat” – hangsúlyozza Tomin István, a Hankook műszaki vevőszolgálatának vezetője. Témába vág: Téli vagy négyévszakos gumiabroncs: melyiket válasszam? Segítünk!

Lehet, hogy azt feltételeznéd, hogy a szélesebb gumiabroncsok nagyobb biztonságot jelentenek, de épp ellenkezőleg. Minél szélesebb egy gumiabroncs, annál több vizet kell kiszorítania és így annál nagyobb az esélye az aquaplaningre is. Ezt a gyártók természetesen az abroncsok tervezése során figyelembe veszik, és többek közt a mintázat kialakításával kompenzálják. A futófelület szélességének növekedésével, egyre sportosabb mintázatokkal, szélesebb csatornákkal, és egyéb nagy hatékonyságú vízelvezetési megoldásokkal találkozunk, ami biztonságos vizes tulajdonságokat biztosít a nagy teljesítményű sportabroncsoknak. Ezt se hagyd ki: Négy évszakos gumik: 320 000 kilométeren át tart a tesztelésük

A következő oldalon mutatjuk, mik lehetnek az aquaplaning figyelmeztető jelei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2