használt autó eladás alvázszám
Minél idősebb, azaz minél olcsóbb egy autó, annál hamarabb eladható; fotó: Freepik

Kiderült, hogy az egyes márkák jellemzően mennyi idő alatt kelnek el a használtautó-piacon. A statisztikák azt mutatják, hogy a legfeljebb 4 éves modelleknél 25 és 58 nap között változik az alvázszámmal hirdetett modellek eladási ideje. Alvázszám nélkül 35 és 74 nap közötti eladhatóságot láthatunk. Az alvázszám megadása tehát mindenkinek hasznos lehet: az eladó gyorsabban értékesítheti autóját, a gondos vevő pedig megismerheti például a jármű biztosítási és káradatait is.

Mennyi idő alatt mennek el az alvázszámmal hirdetett modellek?

Akik autót kívánnak eladni, azok rendszerint minél gyorsabban szeretnék azt megtenni. Egy-egy használt autó eladhatóságát alapvetően annak keresettsége határozza meg. Viszont a legnépszerűbb márkák esetén még az alvázszám megadása mellett is jelentős szórás látható. A Használtautó.hu adatai szerint egy azonban biztos: minél fiatalabb és minél nagyobb értékű egy autó, annál fontosabb ez az adat.

Az alvázszám megadása így leginkább a fiatalabb, legfeljebb 4 éves jármű-korosztályban meghatározó. A vizsgált legnépszerűbb márkáknál alvázszám megadásával az átlagos eladási idő 37 nap, míg alvázszám nélkül 55 nap.

alvázszám eladási idő

A legnagyobb különbségeket Mitsubishi (40 nap), Citroen (31 nap), Fiat (24 nap), Ford és Hyundai (23-23 nap), valamint az Audi (14 nap) márkáknál regisztrálták. Azaz ennyivel gyorsabban lehetett őket eladni az alvázszám megadásának köszönhetően.

Az 5-9 éves korosztályban a nem alvázszámmal hirdetett modellek a teljes átlag szerint csupán plusz 1 nappal több idő alatt kelnek el. Ez alól kivételt képeznek azok a márkák, amelyeknél a hosszabb garanciaidő miatt fontos tényező, hogy még 4 éves koruk után is vezetett szervizkönyvük legyen. Ilyen például a Hyundai, a Kia vagy éppen a Renault is. A 10-14 éves korosztályban elenyésző az alvázszám megadásából származó előny. A 15 évesnél idősebb modelleknél pedig épp az alvázszámmal hirdetett modellek esetén láthatunk magasabb eladási időt.

Legyünk kíváncsiak az autó előéletére!

A hazai piac rendkívüli árérzékenységét mutatja, hogy minél idősebb, azaz minél olcsóbb egy autó, annál hamarabb eladható. A 15 évnél idősebb, alvázszám nélkül hirdetett autóknál szinte biztos, hogy nem azért látható kisebb eladási idő, mert a vevők nem szeretnék ismerni azok előéletét. Inkább azért, mert az alvázszám nélkül hirdetett példányok sokszor még olcsóbbak. Ugyanis a vezetett szervizkönyv és a leinformálható járműmúlt is mind-mind értéknövelő tényezők, amiket nem mindig fizetnek meg a vevők. Azonban ez könnyen a szervizben elköltendő többletköltségeket jelenthet” – hangsúlyozta Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője. A bölcs vevő ezért minden esetben kíváncsi a kiszemelt autó előéletére, hiszen nem mindegy, hogy a vásárlás után milyen karbantartásokat kell elvégeztetni. Eladóként pedig minél több információt mutatunk meg az autónkból, annál jobban segítjük annak eladhatóságát.

autó eladás kereskedő
Legyünk körültekintőek akkor is, ha eladunk, akkor is, ha veszünk!; fotó: Freepik

Egyébként a koronavírus-járvány következtében bár a kereslet visszaesett, stabilan tartják értéküket a használt autók: egy-két autó jócskán áron alul találhat új gazdára.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •