Kia XCeed és Ceed Kombi plug-in hibrid
Kia XCeed és Ceed Kombi plug-in hibrid

A Kia az XCeed és Ceed Sportswagon új, konnektorból is tölthető (plug-in hibrid) változatainak bemutatásával újabb határozott lépést tett előre, hisz a plug-in hajtáslánc most mutatkozott be először a Ceed-családban.

A családi autó szegmens bővül

A Kia az elmúlt években elektromos autók egész sorát vezette be: könnyűhibrid, hibrid, plug-in hibrid és tisztán elektromos modelljeik sok szegmensben kínálnak alacsony fenntartási költségű és tiszta üzemű autókat. A két új modell, az XCeed és Ceed Sportswagon bevezetésével a Kia elektromos hajtásai a kompakt családi autók szegmensében is megjelennek.

Kia XCeed plug-in hibrid
Az új Kia XCeed plug-in hibrid 60 km-es tisztán elektromos hatótávot céloz meg

Új dizájn elemek a plug-in hibridekben

Mindkét új modell egyedi formaelemeket visel, így megjelenésében is különbözik az XCeed és a Ceed Sportswagon benzines és dízel változataitól. Mindkét autó új, zárt tigrisorr hűtőmaszkot hord, ami önmagában is csökkenti a légellenállást. Alapfelszerelésként 16-colos könnyűfém keréktárcsákat kapunk, új dizájnnal. A Ceed Sportswagon megkapja a GT-line modellek lökhárítóit, amelyekkel alacsonyabb a légellenállás, és sportosabb a megjelenés.

Kia Xceed plug-in hibrid
A Kia Xceed a zárt tigrisorr hűtőmaszkkal

Ütős belső technológia

Mindkét modellben megjelenik a töltésjelző, amely mutatja, hogy az autó éppen töltődik-e, vagy már teljesen fel is töltődött. A műszerfal tetején helyezkedik el, így a vezető azonnal meg tud győződni a töltöttségi szintről, akár az autón kívülről is (otthon, amikor az autó a kocsibeállón parkol, el sem kell hagyni a házat, elég kinézni). Mindkét autó a Kia 8,0 colos érintőképernyős infotainment rendszerével érkezik, extraként elérhető a 10,25 colos változat navigációval és a Kia UVO Connect telematics rendszerével.

Kia Xceed plug-in hibrid
A rendszert olyan új funkciók is kiegészítik, amelyek segítségével a vezető láthatja a közelében vagy az úti céljához vezető útvonal mentén elérhető töltőállomásokat

Az új plug-in hibrid modellekben a vezető láthatja a közelében vagy az úti céljához vezető útvonal mentén elérhető töltőállomásokat. Emellett a kijelzők információkat nyújtanak a hajtásláncról, mutatják az akkumulátor töltöttségét. A vezetők arra is használhatják az érintőképernyős rendszert, hogy ütemezzék a töltést: az otthoni töltésre időzítve, például kihasználható a csúcsidőn kívüli olcsóbb energia. Mindkét modellhez elérhető lesz a “vontatás csomag”, ez igazi kuriózumnak számít a hibridek között.

Kia Ceed SW plug-in hibrid
Kia Ceed SW plug-in hibrid

Plug-in hajtáslánc alacsony károsanyag-kibocsátással

Az új Kia XCeed és a Ceed Sportswagon plug-in hibridek vonzó alternatívát kínálnak a hagyományos benzin- és dízelmotoros modellek mellett. A plug-in hibrid hajtáslánc 8,9 kWh-s akkumulátor-csomagból, 44,5 kW-os villanymotorból és 1,6 literes benzinmotorból áll – összteljesítménye 141 LE (265 Nm ). A hajtáslánchoz hatfokozatú duplakuplungos (6DCT) váltó tartozik, amely kézzel is kapcsolgatható, így jóval élvezetesebb vezetést kínál, mint a fokozatmentes automaták.

Kia Xceed plug-in hibrid
Kia Xceed plug-in hibrid

A Kia nagyságrendileg 60 km-es tisztán elektromos hatótávot céloz meg mindkét modellnél, ez az európai szokásokat figyelembe véve az autósok többségének elég egy teljes napra. Az új plug-in hibridek CO2 kibocsátása még homologizáció alatt áll, a végleges adatokat az eladások megkezdése előtt hozza nyilvánosságra a Kia.A Kia XCeed és Ceed Sportswagon plug-in hibrid modellek Szlovákiában, a Kia zsolnai gyárában készülnek majd – ezek lesznek a márka első Európában gyártott plug-in hibridjei. A kifejezetten az európai piacokra készülő új modellek értékesítése 2020 elején indul.

Plug-in hibrid modellekkel kapcsolatos újdonságokról ebben a cikkünkben is olvashatsz!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •