MOL kezfertotlenito
Koronavírus - A kórházak fertőtenítővel való ellátását a MOL is segíti

A koronavírus elleni védekezés érdekében a Mol megkezdte a Magyarországon hiánycikknek számító kéz-, és felületfertőtlenítő termékek gyártását. A vállalatcsoporthoz tartozó és kenőanyagok gyártásával foglalkozó Mol Lub Kft. mindössze két hét alatt állította át az almásfüzitői üzem egyik, korábban szélvédőfolyadékot készítő gyártósorát. A kézfertőtlenítő-gyár be is indult már.

Napi 50 000 liter fertőtlenítőt állít elő az almásfüzitői üzem

A kézfertőtlenítő-gyár a nap 24 órájában, három műszakban megállás nélkül dolgozik és termeli ki a napi mintegy 50 000 literes mennyiséget. Ezzel a Mol jelentősen hozzá tud járulni a koronavírus okozta higiénés helyzet eredményes kezeléséhez. A két új termék receptúrája az WHO ajánlása alapján készült, amelyeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ a helyzetre való tekintettel rekordgyorsasággal vizsgált be és hagyott jóvá. A kézfertőtlenítőhöz szükséges etanolt magyar forrásból szerezte be a Mol Lub. Így magyarországi beszállítótól, magyarországi cég állítja elő a hazai higiéniás termékeket.

almasfuzitoi uzem mol
MOL Hygi fertőtlenítőszer gyártás a cég almásfüzitői gyárában; fotó: MTI/MOL

Az első legyártott mennyiségeket a Mol Lub már le is szállította az Operatív Törzs által meghatározott és a koronavírus kezelésében kiemelt fontossággal bíró állami intézményeknek (például kórházaknak, hulladékkezelőnek, közüzemeknek) és önkormányzatoknak. A termelés és a kiszállítás folyamatos lesz, ezzel megszűnhet az ellátási probléma.

Hamarosan a lakosság is hozzájuthat a szerhez

A Mol finomítóiban, üzemeiben és töltőállomásain dolgozó szakembereit is az almásfüzitői üzem fertőtlenítőszerével védi a vírus ellen annak érdekében, hogy mindig megfelelő létszámú állomány tudja biztosítani az ország energiaellátását. A Mol Lub egyúttal azon is dolgozik, hogy mihamarabb elindulhasson a termék kiskereskedelmi értékesítése. Azaz a lakosság is hozzáférhet majd a jelenleg hiánycikknek minősülő termékhez.

MOL Hygi kézfertőtlenítő
A Mol-csoport Szlovákiában és Horvátországban is megkezdi fertőtlenítők gyártását a helyi üzemeiben; fotó: MTI/MOL

A Mol Hygi egyelőre 2 literes, újrahasznosítható műanyagból készült flakonban érhető el, de a Mol Lub kisebb kiszereléseket is alkalmaz majd a jövő hónaptól. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója kifejtette, az egész világon hiánycikk a fertőtlenítőszer, ami a koronavírus elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze.

Kézfertőtlenítő gyártásába kezdett a Louis Vuitton tulajdonosa is. A kizárólag luxustermékekkel foglalkozó francia cégóriás átszervezte három gyáregységét, így neves parfümök mellett már antibakteriális kézfertőtlenítőket is képesek előállítani.

Forrás: MTI