budapesti kerékpáros közlekedés mol bubi koronavírus
A koronavírus miatt drasztikusan lecsökkenő közúti forgalom most a kerékpárosoknak kedvezhet (Fotó: BKK)

A koronavírus miatt kialakult járványügyi vészhelyzet alapjaiban változtatta meg Budapest közlekedését. Az elmúlt hetekben a város autósforgalma megközelítőleg a felére esett vissza, a BKK egyes járatain pedig 90%-kal csökkent az utasok száma. Emiatt számos vonalon járatcsökkentés és hétvégi menetrend lépett életbe. Ezzel egyidejűleg viszont jelentősen megnőtt a kerékpáros közlekedés a fővárosban.

A járvány miatt most sokan a közösségi közlekedés olyan alternatív formáit részesítik előnyben, amelyekkel minimalizálni lehet a másokkal való érintkezést. Ennek és a MOL Bubi árának drasztikus csökkenésének köszönhetően nem meglepő, hogy elmúlt időszakban nőt a kerékpáros forgalom Budapesten. Ezért a Fővárosi Önkormányzat úgy döntött, néhány fontos útvonalon ideiglenesen kerékpársávokat alakítanak ki, ezzel elősegítve a fővárosiak munkába járását és biztonságos közlekedését.

Lehetőség a budapesti kerékpáros közlekedés fejlesztésére

budapesti bicikliutak kerékpárral budapesten

A koronavírus-járvány okozta forgalomcsökkenés most lehetőséget biztosít arra, hogy gyors beavatkozással javuljon Budapest kerékpár-közlekedési hálózata. A Fővárosi Önkormányzat a biztonságosan használható kerékpárutak azonnali növelésével segít az emberek munkába jutását, illetve javítja a fontos egészségügyi intézmények elérését.

A korábbi hálózatfejlesztési tervek alapján az irányonként többsávos utak szélén kerékpársávokat alakítanak ki. Az új budapesti bicikliutak kivitelezései a kedvező időjárásnak köszönhetően már április elején megkezdődnek. Elsőként a Bartók Béla út és a Tététnyi út kerékpáros átalakítása valósulhat meg. A lecsökkent közúti forgalomnak köszönhetően kialakítható egy bringás főhálózat a Hungária körútön belüli városrészeken is. Mindez a gépjárműforgalom érdemi korlátozása nélkül valósulhat meg. Így a jövőben olyan utakon is biztosítható a biztonságos kerékpározás, amelyeken eddig csak kevesen mertek biciklizni.

A Fővárosi Önkormányzat közleményében elmondta, hogy az ideiglenes forgalmi állapot várhatóan szeptemberig marad fenn. Szakemberek azonban folyamatosan gyűjtik az ezzel kapcsolatos információkat, és amennyiben a tapasztalatok kedvezők lesznek, az ideiglenesen kialakított sávok egy része a járvány után akár véglegessé is válhat.

Ha teheted, továbbra is #maradjotthon

A Fővárosi Önkormányzat ettől függetlenül továbbra is mindenkit arra kér, hogy aki megteheti, az maradjon otthon. Akinek feltétlen közlekednie kell, az lehetőleg használjon kerékpárt, akár sajátját, akár a havi 100 Ft-ért igénybe vehető MOL Bubi bringáit. Azonban fontos megjegyezni, hogy a kerékpáros közlekedés is csak a legfontosabb esetekben indokolt: boltok, gyógyszertárak, rendelőintézetek vagy munkahelyek elérésére.  A lecsökkent közúti forgalom sajnos sok esetben arra készteti a vezetőket, hogy a megengedettnél gyorsabban haladjanak. A főváros vezetősége ezért a sebességkorlátozás mindenkori betartására kéri az autósokat. A jelenlegi járványügyi vészhelyzetben ugyanis különösen fontos, hogy vigyázzunk egymásra, és elkerüljünk minden közlekedési balesetet, különösképpen az egészségügyi ellátás szükségtelen további terhelése érdekében.

Forrás: Budapesti Közlekedési Központ