kéktúrázás napja
(Fotó: https://kekturazasnapja.kektura.hu)

70 túra, 70 helyszín, 1168 km, 31 550 méter szintemelkedés, 1 nap alatt. Ez a Kéktúrázás napja, amely egyben az ősz legnagyobb, az egész országot átszelő ingyenes túraeseménye. Bevállalod?

A Kéktúrázás napja egy nagyszabású, ingyenes túrarendezvény, melyen a Kéktúrát, az Országos Kéktúra 1168 kilométerét egy nap alatt, 70 csoportban, 70 túraszakaszon járhatjuk végig. A természetjárás időpontja: 2020. október 10.

Kéktúrázás napja: a közösségi túranap

természetjárás
(Fotó: https://kekturazasnapja.kektura.hu)

Az esemény különlegességeként a túra napján a GPS követővel felszerelt csoportok haladása egy online térképen lesz látható. A mozgásuk által a képernyőre húzott csíkkal pedig a nap végére együtt kirajzolják Magyarország térképén az országot átszelő kék vonalat, az Országos Kéktúra teljes nyomvonalát.

A 70 túra közül mindenki találhat magának megfelelő kihívást (7 és 27 km közötti távok), a résztvevői létszám azonban túránként korlátozott, ezért érdemes időben regisztrálni.

Távolságtartás túrázás közben

(Fotó: https://kekturazasnapja.kektura.hu)

A Kéktúrázás napja természetesen az aktuális járványügyi helyzet figyelembevételével kerül megrendezésre. A szervezők éppen ezért a résztvevőket arra kérik, hogy fokozottan figyeljenek oda egymásra, és tartsák be az előírt szabályokat. Tekintve, hogy egy-egy túrán maximum 50 fő vehet részt, így egy időben, egy helyen soha nem alakul ki tömeg. Viszont a kis létszám mellett fontos odafigyelni arra, hogy a találkozási pontokon és a köztes megállókon sem szabad tömörülni, tartani kell a biztonságos távolságot, és kerülni a szükségtelen érintkezést.

Hagyományteremtő céllal, a hazai állami erdőgazdaságok és a nemzeti parkok szakmai segítségével az MTSZ ezzel a túranappal szeretné felhívni a figyelmet nemzeti értékünkre, a Kéktúrára, annak értékes múltjára és lendületes jelenére.

Forrás: Magyar Természetjáró Szövetség