Ki gondolta volna, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult karantén lehetőséget ad, hogy olyan híres séfek, mint Massimo Bottura vagy Anne Sophie Pic ingyenes főzőtanfolyam-sorozatot indítsanak? A járvány kevés pozitívuma közé tartozik, hogy most a világ legnagyobb tehetségei is a négy fal között tengetik hétköznapjaikat, ez pedig sokaknak lehetőséget adott, hogy közvetlen, családias keretek között megosszák tudásukat a rajongókkal. Cikkünkben most világhírű sztárséfek választottunk ki, akik a karantént kihasználva exkluzív betekintést engednek saját, otthoni konyhájukba.
Karanténkonyha Massimo Bottura sztárséffel
Az egyik leghíresebb és legsikeresebb olasz séf, Massimo Bottura elindította Karantén konyha című Instagram-showját, amelyben élő videós bejelentkezéseken keresztül tanítja az érdeklődőket. Az ötlet Bottura lányától származik, aki a karantén második napján meglátta édesapját a konyhában tevékenykedni és arra gondolt, hogy ez bizony sokakat érdekelhet. Az ötlet magának a séfnek is tetszett, és azóta Bottura és lánya nap mint nap osztják meg az Instagram TV-n a jobbnál jobb recepteket. Köztük ezt a klasszikus csokis kekszet:
A receptek között előnyt élveznek az olyanok, amelyek könnyedén, néhány alapanyag felhasználásával elkészíthetők. A legjobb olasz tésztaételeken keresztül a gyorsan elkészíthető desszertekig mindent elkészít a Bottura család. Massimónak az is elvi kérdés, hogy az alapanyagokból mindent felhasználjon, és a lehető legkevesebb végezze a kukában. Így receptjeivel azt is megmutatja, hogyan tudjuk mi is úgy hasznosítani a hozzávalókat, hogy azokból semmi ne menjen kárba.
Adománygyűjtésre is jut idő
Massimo videóit már csak azért is élvezet nézni, mert még ebben a nehéz időben is képes pozitívan látni a világot. Arról nem is beszélve, hogy egy vérbeli olasz férfiról beszélünk, akinek az energiáját az Instagramon keresztül is érezzük. A videóbejegyzések egyébként nyelvleckének sem utolsók, hiszen azokat két nyelven is élvezhetjük. Massimo és családja a pörgős olaszról pillanatok alatt vált tökéletes angolra, miközben narrálják a konyhában zajló folyamatokat.
Massimo videóit egyébként adománygyűjtésre is használja, amiből egy új mentőautó megvásárlásával szeretne hozzájárulni a helyi kórház működéséhez.
Bottura az esti főzésekbe, igazi olasz módra az egész családot bevonja. Felesége Lara segédkezik neki, a lánya, Alexa filmez, fia, Charlie pedig hivatalos kóstolóként élvezi az elkészült finomságokat. Az élő főzésbe minden nap esténként lehet becsatlakozni, de az epizódok természetesen visszanézhetők.
A következő oldalon még több sztárséf ingyenes főzőtanfolyam-sorozatát mutatjuk be.
Ingyenes online főzőtanfolyam sztárséfekkel
Mióta Bottura elindította karanténkonyháját, azóta egyre több sztárséf követte a példáját, és már ők is otthonukból tanítják főzni az internetezőket. Ilyen például a modern gasztronómia egyik legnagyobb ikonja, Ferran Adriá, aki most olyan ételek elkészítését mutatja be a Twitteren követhető videósorozatában, amelyeket személyzeti ételként szoktak kínálni a világhírű El Bulliban.
Anne Sophie Pic, a világ egyik leghíresebb francia séfnője pedig fotós slideshow-val és receptekkel készül. Elsősorban azoknak ajánljuk a követését, akik tudnak franciául, de sok esetben a receptek angol változata is felkerül az Insta-oldalra.
Egy három Michelin-csillagos séf is csatlakozott a programhoz. A spanyol Dani Garcia konyhaművészetének a csúcsát és populárisabb ételeit is bemutatja a közönségnek. A rövid kis videókban tényleg otthona kényelmében készíti el a fogásokat, a homártól kezdve a sült krumpliig.
A legkönnyebben követhető és érthető videókat azonban Thomas Keller teszi közzé. Az amerikai séf, étteremtulajdonos és szakácskönyvíró összesen hét Michelin-csillag birtokosa. A Per Se nevű étterme és a Napa-völgyben található The French Laundry étterem 3-3 csillagot tudhat magáénak, a Bouchon pedig egyet. Keller az Instagram videóiban azonban most nem a Michelin-csillagos ételekre helyezi a hangsúlyt, hanem olyan alap, de tökéletes fogások elkészítését mutatja be, mint a vinaigrette, vagy a sült lazac spenóttal.
Ha érdeklődsz a konyhaművészet iránt a Drive Me Baby-n tovább kalandozhatsz a gasztronómia világában. Hetente jelentkező receptajánlónkban múlt héten például Massimo Bottura elsőszámú szabályát betartva, segítettünk felhasználni a megmaradt, szikkadt kalácsot, amibe új életet leheltünk méghozzá kalácspuding formájában.
Forrás: Turizmus.com, Instagram