Kezdőlap Style&Trend Gasztro Az IKEA nyilvánosságra hozta a svéd húsgolyó receptjét

Az IKEA nyilvánosságra hozta a svéd húsgolyó receptjét

Ha IKEA, akkor Köttbullar, vagyis svéd húsgolyó! Ez szinte már előírás mindenki számára, aki valaha is eltöltött egy fél napot a bútoráruházban. Tekintve, hogy kijárási korlátozás van életben, no meg az áruházak is bezártak (május 4-én szigorú szabályozással újra kinyitnak), így marad a házi verzió. Szerencsére a svéd húsgolyó szerelmeseinek ilyenkor sem kell lemondaniuk az ikonikus ételről, hiszen azt a minap megosztották a cég angol Twitter-oldalán.

A receptet klasszikus ikeás módon, összeszerelési útmutatóként hozták nyilvánosságra. Sokak szerencséjére azonban az elkészítés közel sem olyan bonyolult, mint néhány lapraszerelt bútor összerakása, így akár kezdők is bátran nekivághatnak.

Svéd húsgolyó recept

A recept a jellegzetes összeszerelési útmutatón érkezett (Fotó: IkeaUK/Twitter)

Hozzávalók (4 személyre)

  • 500 g darált marhahús
  • 250 g darált sertéshús
  • 1 db hagyma, finomra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, átnyomva
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 5 evőkanál tej
  • só és bors

Elkészítése:

A kétféle darálthúst kézzel dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a zsemlemorzsát, a tojást és végül a tejet. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd alaposan dolgozzuk el, amíg homogén masszát nem kapunk.

A masszából formázzunk pingponglabda méretű golyókat, és helyezzük őket tálcára. Letakarva rakjuk a félkész húsgolyókat minimum 2 órára hűtőbe (ezzel elősegítjük, hogy sütés közben is megmaradjon a formájuk).

Ha már eléggé lehűltek, egy serpenyőben hevítsünk kevés olajat. Amikor eléggé felforrósodott, süssük addig a húsgolyókat, amíg szép barna színt kapnak. Ezután rakjuk a golyókat egy sütésre alkalmas edénybe, alufóliával fedjük le. 180 fokra előmelegített sütőben további 30 percig süssük a húsgolyókat.

Tovább is van, a következő oldalon mutatjuk a svéd húsgolyó recept második felét.

A barnamártás sem maradhat ki

Minden valamirevaló IKEA Köttbullar-rajongó tudja, hogy a svéd húsgolyó nem az igazi az elmaradhatatlan barnamártás nélkül.

Hozzávalók:

  • egy kevés olaj
  • 40 g vaj
  • 40 g finomliszt
  • 150 ml zöldségleves alaplé
  • 150 ml marhahúsleves alaplé
  • 150 ml tejszín
  • 2 teáskanál szója szósz
  • 1 teáskanál dijoni mustár
(Fotó: ikeasverige/Instagram

Elkészítése:

Olvasszuk fel a vajat egy magasabb falú edényben. Ha teljesen felolvadt, adjuk hozzá a lisztet, keverjük csomómentesre. Amikor a rántás kész, fokozatosan adjuk hozzá az alapleveket, miközben folyamatosan keverjük a mártást. Ezután jövet a tejszín, a szójaszósz, a dijoni mustár is. Gyengén forralva folyamatosan keverve besűrítjük.

Ezután nincs más dolgunk, mint a húsgolyókat bőségesen nyakon önteni a barnamártással és sültkrumplival vagy krumplipürével tálalni. IKEA-bútorok társaságában fogyasztva pedig igazán autentikus élményt ad.

Ha a svéd konyha után további országok gasztronómiáját fedeznéd fel, akkor meleg szívvel ajánljuk a szomszédos Ausztria legjobb nemzeti ételeit. Ha pedig király módjára szeretnél reggelizni, akkor készítsd el a franciák híres melegszendvicsét, a Corque Madame-ot és férjét a Croque Monsieur-t.

Forrás: IKEA UK